Xerrada sobre racisme i alimentació i ruta sobre transformacions socials a través de l’alimentació a La Garriga, en el marc de la V Setmana de l’Antropologia

Arriba la 5a edició de la Setmana de l’Antropologia, organitzada per l’Institut Català d’Antropologia (ICA), que aquest any està adaptant-se a la cojuntura social i sanitària oferint moltes de les activitats programades en format virtual, per tal d’apropar l’antropologia a totes aquelles persones interessades, donant així a conèixer la disciplina fora de l’acadèmia. Del 16 al 21 de novembre tindran lloc diferents activitats arreu del territori i en diversos formats: taules rodones, xerrades, conversatoris, rutes guiades, cinefòrums, rutes virtuals…

L’Etnogràfica és una de les entitats que nodreix el programa d’activitats pensades per apropar la mirada i la reflexió antropològiques a la societat: una xerrada sobre racisme i alimentació i una ruta pels camins del menjar i les transformacions socials a La Garriga, que realitzarà la nostra companya Marta Ruiz (integrant també de l’Observatori d’Alimentació-UB):

[XERRADA EN LÍNIA]  ‘Alimentació i racisme: Desmuntant estereotips a la cuina‘, en el marc del cicle “A taula! Cicle de Cultura i Gastronomia” (Centre Cívic El Sortidor).

Dimecres, 18 de novembre, de 19 a 21 h, a través de Zoom.

Descripció: L’alimentació, allò que mengem i com ho mengem, s’ha utilitzat al llarg de la història com un distintiu social i un diferenciador cultural entre persones, pobles i societats. Però sovint també ha contribuït a crear o reforçar les desigualtats socials i les relacions de poder, perquè s’ha utilitzat per infravalorar, discriminar i, fins i tot, deshumanitzar “els altres”, aquells en els que identifiquem criteris d’elecció alimentària, codis morals i culturals i sistemes d’organització social diferents dels propis. Des de l’Antiguitat, passant pels inicis del Colonialisme fins al cas actual de la propagació del Coronavirus, desmuntarem el racisme i el classisme creat o reforçat per mites, estereotips i prejudicis associats a les pràctiques alimentàries. Observar l’alimentació com un fet social i cultural i comprendre els seus significats contribueix al respecte per la diversitat cultural i a combatre les desigualtats socials, i els mecanismes que les reprodueixen.

Places limitades, inscripció prèvia aquí

*Més informació: Centre Cívic el Sortidor.

[RUTA-PRESENCIAL] “Els camins del menjar: la transformació de la Garriga a través de l’alimentació” (La Garriga), que es realitzarà des del Centre de Visitants de la Garriga.

Dissabte, 21 de novembre, d’11 a 13 h. ACTIVITAT AJORNADA. NOVA DATA PER CONFIRMAR.

Descripció: Itinerari guiat per espais vinculats a la producció, comercialització i consum d’aliments a la Garriga. Des d’una perspectiva històrica i antropològica, i tot fent una lectura crítica del territori, la ruta va desvetllant les transformacions demogràfiques, econòmiques, socials i culturals del municipi a través de l’alimentació dels seus habitants, mentre ens convida a reflexionar sobre el model de sistema alimentari que necessitem i volem.

Punt de trobada: entrada principal de l’estació de tren de la Garriga.

Places limitades, inscripció prèvia aquí.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.