
11 nov. Tallers de cuina diversa i propera: posant en valor les identitats alimentàries, a la Cuina de Can Batlló
En el marc del projecte APPAT – Alimentació de proximitat per a tothom, la Cuina de Can Batlló ens ha acollit els mesos d’octubre i novembre per realitzar dos tallers amb els que buscàvem posar en valor la diversitat d’identitats alimentàries que podem trobar al nostre voltant i el dret a reproduir-les, tot proposant opcions de consum alimentari de proximitat.
Ho vam fer amb ingredients agroecològics, cultivats per la petita pagesia local, i donant protagonisme a hortalisses que formen part de cultures alimentàries no hegemòniques. Una part de la població de Barcelona les desconeix però són essencials, pel fet de ser identitàries, per a persones migrades o amb orígens, trajectòries i experiències culinàries diverses presents a la ciutat.
Amb aquests tallers hem volgut propiciar l’intercanvi de sabers culinaris, d’aquestes experiències, històries i també recursos al voltant d’aquests ingredients que, per altra banda, ja són part de la biodiversitat cultivada per la petita pagesia del Parc Agrari del Baix Llobregat, comCal Rosset, l’Hort de l’Eriçó, l’Horta l’Africà o Cal Notari, que van col·laborar aportant els seus productes, entre d’altres. En alguns casos, són comercialitzats a través de diferents Cooperatives de Consum i botigues cooperatives del barri, com l’Economat Social. En altres, podria arribar a ser-ho si contribuim a donar-los sortida i a que sigui una opció de consum saludable, sostenible i just per aquelles persones que els necessiten.
Aquests espais van ser pensats en clau d’articulació: vam convidar a participar veïnes del barri, persones migrades i d’orígens diversos i projectes del sector agroalimentari i l’ESS a trobar-nos per donar visibilitat i posar en circulació aquests ingredients i els seus múltiples usos i formes de consum, a la vegada que volíem reivindicar la cuina com un espai de socialització i (re)coneixement.
Amb aliments bons per menjar, per pensar i per al benestar social i emocional de totes!
A l’octubre, el taller va tenir com a protagonista una preciada hortalissa d’estiu originària d’Àfrica: l’okra (Abelmoschus esculentus), també coneguda com quiabo, okro, quimgombo, gombo o chimbombó. Els moviments històrics de població -com els que va comportar l’esclavitud africana-, les propietats nutricionals i organolèptiques de l’okra i les identitats migrants, són alguns dels motius que han estés el seu consum a Àsia, la Mediterrània i algunes regions del sud de l’Abya Yala, com el Brasil.
És ingredient central de moltes receptes, i en aquest taller vam preparar-ne dues: Sopa d’okro -de la mà d’Olabisi Olatunbosum, que l’ha portat des de Nigèria – i Quiabo con frango (okra amb pollastre) -de la mà de Vânia Barberan, des de l’est del Brasil-. Les dues formen part del projecte Food Relations, que impulsa la Fundació ABD junt amb la Fundació Espigoladors.

Olabisi Olatunbosum, de Food Relations, servint la sopa de okro.

Vânia Barberan, de Food Relations, servint el Quiabo con frango.
Aquestes receptes van anar acompanyades d’unes salses preparades a base de diferents varietats de pebrots picants –habanero, habanero chocolate, jalapeño, piri-piri, etc. I vam tastar la carbassa upo, també coneguda com opo, calabash, carbassa llarga, de botella o serp, una varietat poc habitual de trobar a les botigues però molt saborosa i extesa per diferents regions de tots els continents.
Al taller del novembre van ser protagonistes diferents hortalisses d’origen asiàtic i africà, com l’albergínia ping tung long, la mongeta chang du -de careta, caupí o de metro-, i diferents varietats de la família de les cols, com pak choi, colrave, col espigall -o brotonera-, i vam fer ús, de nou, de diferents varietats de pebrots picants.
De la mà de Carmenza Méndez, membre del càtering “Saberes y sabores“, que impulsa el Sindicat de Treballadores de la Llar (Sindihogar – Sindillar), vam preparar quibbes d’albergínia, mongetes chang du o de metre i espigalls gratinades, i una amanida de colrave i espigalls. Tot acompanyat d’una salsa picant de pebrots rostits i una degustació de pak choi al forn.
Al desembre donarem continuïtat a aquests tallers per seguir contribuint a la visibilització i el coneixement d’altres maneres de menjar, aquelles que es troben als marges del model agroalimentari hegemònic. Volem seguir proposant accions i cercant possibilitats per donar resposta a aquelles cultures alimentàries locals amb menys oportunitats per reproduïr-se en un sistema alimentari alternatiu i agroecològic.
Activitat realitzada amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona:
Sorry, the comment form is closed at this time.