Taller: Construïm la nostra història alimentària, al Centre Cívic El Sortidor

El 17 de novembre vam ser al Centre Cívic El Sortidor, compartint amb un grup de dones d’orígens diversos veïnes del Poble-sec (Barcelona), amb el taller Construïm la nostra història alimentària, on vam compartir records i vivències inspirant-nos en els aliments que ens identifiquen i representen, que formen part de les nostres cultures alimentàries.

En el marc del projecte Alimentació de Proximitat per a Tothom (APPAT) vam proposar aquest taller per posar en valor les històries particulars marcades per l’experiència migratòria i les emocions que aquesta genera, així com la centralitat de l’alimentació com a creadora i sostenidora de vincles amb el passat i amb el present. Els aliments i condiments, les receptes, els estris de cuina, les tècniques culinàries o una taula amb menjar tenen la capacitat de simbolitzar moments, llocs, experiències i persones de la nostra vida. Ens porten records, ens fan reviure emocions i poden ajudar-nos a explicar als altres la nostra història, qui som, d’on venim i què tenim per compartir.

El resultat del taller és una composició fruit d’un treball col·lectiu fet per dones amb orígens, trajectòries i vivències diverses. Dones que vam posar sobre una taula compartida les nostres històries i vincles particulars amb el menjar; les emocions, records i somnis que els aliments ens desperten, sovint connetats amb la noció d’espai natural i agrícola, de família i de llar. Ens vam reconéixer en les semblances i les diferències expressades a través de la creació artística, i les vam connectar i articular en una història col·lectiva i no lineal, una història escrita entre totes, perquè no l’expliquin per nosaltres.

D’aquesta manera, vam voler contribuïr a sensibilitzar i a valorar la diversitat de maneres de menjar a Barcelona, doncs estan travessades per les vivències particulars de cada una i les identitats que encarnem. La defensa dels drets socials i culturals associats a l’alimentació és imprescindible per construir sistemes alimentaris alternatius i agroecològics.

 

 

 

Activitat realitzada amb el suport de: 

             

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.