Seguim fem juntes una escola més diversa

Per segon any consecutiu, l’Etnogràfica hem dut a terme el projecte “Juntes i Diverses, Fem escola” conjuntament amb l’AFA de l’Escola Poble-sec. Es tracta d’ un projecte de formació i sensibilització vers la diversitat cultural orientat a proporcionar eines i espais de participació per a famílies i educadores per abordar la interculturalitat present a l’escola. Durant el 2023 el projecte ha previst accions d’acompanyament estratègic i tallers participatius per a les famílies, i accions de formació i consultoria per al professorat.

Hem dinamitzat el procés de diagnosi participativa “Com incorporem la diversitat a l’escola?”, generant espais de debat i reflexió compartida que varen convocar a la comunitat educativa en la seva diversitat (professorat, direcci, famílies, agents educatius, personals de serveis), amb l’objectou d’exposar necessitats i propostes de millora i accions que podrien afavorir la participació de les famílies nouvingudes i/o d’orígens i trajectòries migrants diverses. La segona sessió “Com incorporem la diversitat a les comissions de l’AFA?” , una sessió de diagnosi i reflexió estratègica s’ha dissenyat conjuntament amb la Comissió Pedagògica de l’AFA que convocar tant a persones de les diferents comissions que composen l’AFA (Comissió Pedagògica, Comissió Menjador, Comissió colònies, Comissió de Festes, Comissió hort, Comissió pacificació d’espai i Comissió convivència) per reflexionar sobre com aterrar la mirada intercultural a l’escola, detectar necessitats i elaborar propostes d’acció. Es va tractar d’una trobada molt profitosa on vam  buscar conèixer la composició, l’estat i les forces de cadascuna de les comissions de l’AFA, detectar necessitats, conèixer els objectius de cada comissió i específicament relacionats en la qüestió de la inclusió de la diversitat, i contribuir a desenvolupar un pla d’acció per assolir aquests objectius.

De forma complementària, vam dissenyar i impartir l’acció formativa “Una escola acollidora. Reflexions, estratègies i bones pràctiques des d’una perspectiva intercultural i interseccional”, que donés eines i recursos per abordar la diversitat a dins i a fora de les aules, tot traslladant conceptes clau de la teoria interseccional, antiracista i feminista, fent reflexionar al professorat sobre els privilegis, les opressions, etc. i comparint eines per evitar conductes discriminatòries a les aules. També hem fet sessiojs d’assessorament i hem redactat un informe amb recomanacions a l’escola.

També hem segut generant tallers participatius i trobades de coneixença mútua per afavorir la socialització entre les famílies diverses de l’AFA. Enguany vam dinamitzar una passejada etnobotànica pensada per afavorir l’intercanvi de coneixements alimentaris, culinaris i medicinals sobre les plantes silvestres que creixen a l’entorn de l’Escola, a Montjuïc i l’Hort de la Font Trobada, per introduir a les famílies de l’escola, grans i petites, en la riquesa de biodiversitat a través de la identificació d’algunes de les espècies de plantes silvestres i cultivades que ens acompanyen al nostre dia a dia al barri. La passejada, que va congregar a 25 famílies, tenir com a punt de trobada la porta de l’escola, i es va fer un recorregut per Montjuïc tot identificant plantes silvestres, els seus usos culinaris i medicinals, promovent la participació de les criatures i propiciant  l’intercanvi de coneixements de les adultes, passant per l’Hort comunitari de la Font Trobada, i arribant als Jardins Mossén Cinto Verdaguer per compartir un pica-pica comunitari amb receptes diverses representatives de les diferents cultures culinàries, i també elaborades amb plantes. El recorregut, dinamitzat per l’associació Abundància Vulgaris, va remarcat en tot moment el valor de la biodiversitat, va introduir una mirada agroecològica a la passejada i també intercultural, i va proporcionar oportunitats per a l’aprenentatge d’infants i famílies al voltant de la naturalesa silvestre i cultivada del barri, aportant importants valors a la comunitat i també fomentant el coneixement i connexió amb el barri i el territori. També vam donar a conèixer l’hort comunitari de la Font Trobada, i donar empenta a la comissió de l’Hort de l’AFA, que hi té una parcel·la però que ara mateix no s’està aprofitant com a part del projecte educatiu, animant a veure la a parcel·la d’Hort com un lloc de producció de coneixements que genera oportunitats de trobada, coneixement i intercanvi de sabers des d’una perspectiva intercultural.

 

El projecte ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb el Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social.

     

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.