Recerca

Observar, analitzar, comprendre

Fem recerques específiques, promogudes per nosaltres o a demanda de tercers, amb l’objectiu de contribuir a la comprensió de la diversitat social i cultural, integrant la perspectiva feminista i interseccional i amb un èmfasi en l’aplicabilitat del coneixement generat.

 

L’etnografia és l’art d’estar alhora a dins i a fora per copsar les lògiques i significants presents a les comunitats. També és la descripció que se n’extreu d’aquest apropament, aquesta observació participant en què les investigadores adopten la mirada estranyada davant la realitat social que caracteritza a l’antropologia.

 

També fem servir l’etnografia com a eina de diagnosi en processos d’acompanyament organitzacional a col·lectius i entitats que volen caminar cap a unes estructures més conscients; o bé quan s’integra en aquesta fase en projectes d’altres col·lectius.

RECERQUES REALITZADES

La Garriga, una història entre fogons. Receptes que parlen d’un poble

“La Garriga, una història entre fogons. Receptes que parlen d’un poble” (2017) és el títol del llibre publicat com a resultat d’una recerca en història i antropologia de l’alimentació realitzada al municipi de la Garriga (Vallès Oriental) durant els anys 2016 i 2017.

 

L’obra presenta 78 receptes contextualitzades i comentades arrel del relat de veïnes i veïns de la Garriga, que tracen la història recent del municipi i que articulen una descripció i una anàlisi de la seva cultura alimentària, principalment al llarg del segle XX i fins l’actualitat.

 

La recerca ha partit d’una mirada crítica i reflexiva que anteposa el valor social i cultural de l’alimentació històrica i actual al seu valor comercial i turístic. També ho ha fet des d’una visió feminista de l’activitat culinària, posant en valor els coneixements conservats i reproduïts per les dones al llarg de la història i el seu protagonisme en tasques quotidianes tan vitals com l’alimentació familiar i les realitzades en el sector de la restauració. A més, ha posat en diàleg la realitat i les experiències de vida dels diferents grups de població que avui habiten a la Garriga, atorgant reconeixement al conjunt de maneres de cuinar i de compartir el menjar que es poden trobar en un mateix territori, sigui quin sigui el seu origen geogràfic, social o cultural.

 

L’estudi mostra un patrimoni culinari viu i canviant a través de receptes de cuina que ens parlen d’imaginaris, de maneres de viure i d’entendre el món, perquè van lligades a moments, a espais, a records, a processos vitals i a sentiments dels seus habitants. Amb aquesta publicació hem volgut compartir que els sabors són sabers.

Per aconseguir un exemplar us podeu posar en contacte amb nosaltres, amb les llibreries de la Garriga: Strogoff, Esplai, Biset i La Plaça; i també amb altres llibreries de la comarca, com La Gralla (Granollers), la Tradillibreria (Tona) i Espai 31 (Cardedeu).

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les cookies. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca