Fem recerques específiques, promogudes per nosaltres o a demanda de tercers, amb l’objectiu de contribuir a la comprensió de la diversitat social i cultural, integrant la perspectiva feminista i interseccional i amb un èmfasi en l’aplicabilitat del coneixement generat.
L’etnografia és l’art d’estar alhora a dins i a fora per copsar les lògiques i significants presents a les comunitats. També és la descripció que se n’extreu d’aquest apropament, aquesta observació participant en què les investigadores adopten la mirada estranyada davant la realitat social que caracteritza a l’antropologia.
També fem servir l’etnografia com a eina de diagnosi en processos d’acompanyament organitzacional a col·lectius i entitats que volen caminar cap a unes estructures més conscients; o bé quan s’integra en aquesta fase en projectes d’altres col·lectius.
RECERQUES REALITZADES
“La Garriga, una història entre fogons. Receptes que parlen d’un poble” (2017) és el títol del llibre publicat com a resultat d’una recerca en història i antropologia de l’alimentació realitzada al municipi de la Garriga (Vallès Oriental) durant els anys 2016 i 2017.
L’obra presenta 78 receptes contextualitzades i comentades arrel del relat de veïnes i veïns de la Garriga, que tracen la història recent del municipi i que articulen una descripció i una anàlisi de la seva cultura alimentària, principalment al llarg del segle XX i fins l’actualitat.
La recerca ha partit d’una mirada crítica i reflexiva que anteposa el valor social i cultural de l’alimentació històrica i actual al seu valor comercial i turístic. També ho ha fet des d’una visió feminista de l’activitat culinària, posant en valor els coneixements conservats i reproduïts per les dones al llarg de la història i el seu protagonisme en tasques quotidianes i de cures tan vitals com l’alimentació familiar i les realitzades en el sector de la restauració. A més, ha posat en diàleg la realitat i les experiències de vida dels diferents grups de població que avui habiten a la Garriga, atorgant reconeixement al conjunt de maneres de cuinar i de compartir el menjar que es poden trobar en un mateix territori, sigui quin sigui el seu origen geogràfic, social o cultural.
L’estudi mostra que el patrimoni culinari no pot ser d’una altra manera que viu i canviant. Les receptes de cuina ens parlen d’imaginaris, de maneres diferents de viure i d’entendre el món, ja que estan associades a moments històrics, a espais, a necessitats, a records, a vincles socials, a processos vitals i a sentiments, en aquest cas dels habitants de la Garriga.
Amb aquesta publicació us volem compartir que els sabors també són sabers.
*Per aconseguir un exemplar us podeu posar en contacte amb nosaltres, amb les llibreries de la Garriga: Strogoff, Esplai, Biset i La Plaça; i també amb altres llibreries de la comarca, com La Gralla (Granollers), la Tradillibreria (Tona) i Espai 31 (Cardedeu).
A partir d’aquesta recerca es va crear al 2019 l’itinerari guiat “Els camins del menjar: la transformació de la Garriga a través de l’alimentació“.