Projecció i debat amb “Cigarreras”, la lluita de les dones treballadores de la Fábrica de Tabacos de Madrid

El cinefòrum “Lluites de dones obreres: construint genealogies feministes populars” porta per primera vegada a Barcelona el curt documental “Cigarreras” (CigarrerasDoc, 2020, 20 min) que ens permet endinsar-nos en la vida de las cigarreras a través de la història personal d’una d’elles, d’una d’elles, la Mary, que va ser una de les últimes treballadores de la fàbrica de Madrid abans del seu tancament l’any 2000.

La projecció, que tindrà lloc el proper dijous 17 de novembre a les 19h a La Leialtat Santsenca (c. Olzinelles, 31, Barcelona) ens servirà com a punt de partida per generar un espai de conversa amb Isabel Gómez Ramírez, filla, néta i besneta de cigarreras, antiga treballadora de la fàbrica, sindicalista i militant de CC.OO.

També comptarem amb la presència d’Ángela Castro, periodista i documentalista, i de David Haro, realitzador del documental; que juntament amb Patricia Aldama i Javier Carbajal conformen l’equip del projecte CIGARRERASDOC.

L’entrada és lliure i la podeu reservar aquí.

Isabel Gómez Ramírez (©CigarrerasDoc)

“Dones, obreres i lluitadores, això hem sigut las cigarreras

Treballadora a la fàbrica, sindicalista i cap visible als comitès d’empresa la Fábrica de Tabacos de Madrid, la lluita obrera ha estat la vida de la Isabel Gómez, qui amb 18 anys a treballar com cigarrera, quan gaierebé quedaven uns pocs anys perquè la democràcia arribés a Espanya.La Isabel va jugar un paper decisiu en la conquesta dels drets dels treballadors, en general, i de les dones, en particular, en la indústria del tabac. A més, la Isabel és la primera dona electricista d’Espanya.

Enfront de l’abandó i oblit: Recuperar la memòria

El curt documental “Cigarreras” és l’embrió de CIGARRERASDOC, un projecte de recerca, recuperació, creació audiovisual i difusió de la memòria històrica col·lectiva de les dones obreres que van treballar a la Fàbrica de Tabacos de Madrid, que mitjançant un procés participatiu ha volgut reivindicar i visibilitzar aquestes lluites.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.