Presentació de l’itinerari guiat: “Els camins del menjar”, a la Garriga.

Aquesta setmana hem presentat l’itinerari guiat ‘Els camins del menjar: la transformació de la Garriga a través de l’alimentació‘, a la Garriga (Vallès Oriental). Durant els darrers mesos hem estat treballant en adaptar el contingut del llibre “La Garriga, una història entre fogons. Receptes que parlen d’un poble” al disseny d’una ruta pel municipi.

El resultat és una passejada per diferents espais vinculats amb l’alimentació: les hortes, les botigues d’aliments artesanals, els carrers, els antics comerços, el mercat, les botigues de venda a granel, els nous “colmados”, els bars i restaurants… La visita a aquests espais de producció, comercialització i consum d’aliments vol donar a conéixer qui i com ha fet possible que els aliments arribin a taula al llarg de la història, en resposta a quines necessitats socials i sota quin model agroalimentari. En aquest sentit, la ruta ha estat pensada per posar en valor els coneixements i el temps dedicat de la pagesia, les botigueres, les treballadores, les cuineres, les dones, i totes aquelles invisibles en la producció i elaboració artesanal i local d’aliments. També ha estat pensada per  reconèixer el valor social de la diversitat de maneres de menjar per raons com el vincle amb l’origen i la identitat cultural.

Des d’una perspectiva històrica i antropològica -i tot fent una lectura crítica del territori- la ruta va desvetllant les transformacions demogràfiques, econòmiques, socials i culturals del municipi, a través de l’alimentació dels seus habitants, mentre ens convida a reflexionar sobre el model de sistema alimentari que necessitem i volem.

Us deixem un petit tastet en aquest vídeo.

Si voleu visitar la Garriga i fer aquest itinerari guiat, us podeu posar en contacte amb el Centre de Visitants de la Garriga.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.