Presentem “APPAT: Un projecte d’antropologia aplicada”, a la 6a Edició de la Setmana de l’Antropologia

Per 6è any consecutiu, l’Institut Català d’Antropologia (ICA) ha organitzat la Setmana de l’Antropologia en diferents espais i formats, contribuïnt a donar visibilitat a la disciplina. Enguany, hem tornat a participar presentant part dels resultats d’ Alimentació de Proximitat per a Tothom (APPAT)  un projecte que venim desenvolupant al 2021 per agitar el debat pel dret a una alimentació justa i culturalment adequada per a tothom al teixit agroecològic i de l’Economia Social i Solidària de Barcelona.

 

Vam compartir el treball de camp fet, la importància de les entrevistes en profunditat, de recollir i posar en valor les històries de vida de les persones i projectes que s’ocupen de produir i elaborar els nostres aliments. En total, s’han recollit més de 30 testimonis entre persones consumidores d’orígens diversos, projectes agrícoles, comercials i del sector de la restauració, molts d’ells formats per persones migrades que fan de les seves iniciatives una forma d’activisme antirracista. Totes han contribuït a elaborar una llarga llista d’aliments enyorats i cercats a Barcelona, essencials per assolir un àpat complet, als que aviat donarem visibilitat en un informe que estem elaborant.

“La diáspora siempre será una comida incompleta” és una de les frases que il·lustra la visió holística de l’alimentació que proposa APPAT

 

Relatoria visual d’un dels tallers participatius realitzats, a càrrec de Delphine Boghos, veïna de Sants

També vam parlar de la voluntat articuladora del projecte, que parteix d’una visió holística i sistèmica de l’alimentació. Tant en la fase de diagnosi com de retorn de resultats, de disseny d’activitats de divulgació i acció, i en la cerca de solucions, s’ha buscat la participació transversal de diferents agents que fan possible una alimentació agroecològica i antiracista a Sants i Barcelona.

Finalment, vam compartir algunes de les activitats de divulgació participatives que s’han realitzat aquesta tardor, com l’itinerari “Identitats i sabers diversos en l’alimentació sostenible” i els Tallers de Cuina Diversa i Propera, totes dues a Can Batlló.

Entitats que han participat en el projecte

 

Activitat realitzada amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació La Caixa:

         

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.