‘No ets tu, són els teus privilegis’: Exposició i taller online de memes feministes interseccionals

«No ets tu, són els teus privilegis» és una exposició de memes feministes en clau interseccional el·laborada per l’Etnogràfica a partir de les creacions col·lectives sorgides arrel d’un taller participatiu dinamitzat per Memes Feministas Reloaded, en el que dones, lesbianes i trans es van reunir a La Bonne per aprendre a crear memes amb la premissa de que aquests tractarien de visibilitzar no tan sols les opressions que emanen de les construccions de gènere, sino també la forma complexa en què interactuen amb d’altres, com el racisme o el cisexisme, i en aquest sentit, ser capaces de posar de relleu aspectes incòmodes, com el privilegi blanc a dins del feminisme.

La paraula “meme” fa referència a idees, comportaments i estils, és un derivat del grec “mimema” que fa referència al que és imitat. Aquest concepte s’ha traslladat a Internet per descriure idees que es viralitzen, és a dir, que tenen la vocació de ser replicades de forma massiva. Són creacions que poden combinar imatges amb frases que a través d’aquests elements són capaços de transmetre una idea, un concepte, una crítica… un llenguatge que cada vegada es fa més i més popular. En definitiva, són potents vehicles per a la transmissió d’idees i és per això que han esdevingut eines per al ciber-activisme feminista, per tal de contrarrestar els discursos masclistes i racistes tan presents a les xarxes.

Amb l’objectiu d’apropar aquestes reflexions i les possibilitats d’aquest llenguatge i fer-ho a partir de la crítica feminista i interseccional, l’Etnogràfica ha dissenyat la campanya #sónelsprivilegis i l’exposició «No ets tu, són els teus privilegis» en què diversos memes serveixen per il·lustrar reflexions al voltant dels diferents eixos de privilegi i opressió.  Fan palesa aquesta dimensió estructural que va més enllà de la voluntat individual, per prendre consciència de la forma en què les privilegiades sostenim els sistemes d’opressió. L’exposició està pensada per generar debat a les xarxes i animar a que les assistents facin els seus propis #memesfeministes des de la mirada del #feminismeinterseccional.

Per tal de generar un espai on compartir el procés de composició, disseny, subversió i resignificació dels memes des d’una mirada interseccional, hem creat un Taller de Memes Feministes Interseccionals, un espai on afavorir la creació crítica i la ciberacció feminista.

El lema “No ets tu, són els teus privilegis” és una interpel·lació, una crida a la reflexió sobre la forma en que les persones encarnem i reproduim les estructures de poder. Vol remarcar la responsabilitat de cadascuna de nosaltres per identificar, qüestionar i combatre les lògiques i estructures que legitimen les desigualtats. Les estructures que habitem i que reproduïm.

Aquest és un dels memes i reflexions que hi trobareu: Mentre que els subjectes que Audre Lorde va nominar “norma mítica” (home, blanc, cis-heterosexual, econòmicament solvent, catòlic/laic) acumulen privilegis, possibilitats, tranquil·litat al món… els drets dels i les “altres” són negats o posats en qüestió. Aquests privilegis, sovint inconscients, es manifesten com a manca d’empatia, d’escolta i de responsabilitat.

 

Agenda: 
L’Exposició #sónelsprivilegis es podrà visitar a:
*   La Leialtat santsenca (c. Olzinelles, 31) fins el 5 de novembre, de 13 a 22 hores, a la 2ª planta.
El Centre Cívic El Sortidor (plaça del Sortidor, 12), a partir de dilluns 9 de novembre i fins al 4 de desembre, de 9 a 22 hores, al vestíbul.

El Taller de Memes Feministes Interseccionals serà online es durà a terme el dijous 12 de novembre a les 18:30 al Centre Cívic El Sortidor. Les inscripcions estan obertes!

 

Aquesta activitat ha rebut el suport de la Fundació La Caixa i de l’Ajuntament de Barcelona.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.