‘No ets tu, són els teus privilegis’: Exposició i taller de memes feministes interseccionals

No ets tu, són els teus privilegis és una campanya de sensibilització i incidència política feminista a través de dos accions complementàries: tallers de creació col·lectiva de memes feministes interseccionals i l’exposició itinerant #sónelsprivilegis.

Meme fa referència a idees, comportaments i estils, és un derivat del grec “mimema” que fa referència al que és imitat. Aquest concepte s’ha traslladat a Internet per descriure idees que es viralitzen, és a dir, que tenen la vocació de ser replicades de forma massiva. Són creacions que poden combinar imatges amb frases que a través d’aquests elements són capaços de transmetre una idea, un concepte, una crítica… un llenguatge que cada vegada es fa més i més popular. En definitiva, són potents vehicles per a la transmissió d’idees i és per això que han esdevingut eines per al ciber-activisme feminista, per tal de contrarrestar els discursos masclistes i racistes tan presents a les xarxes.

Exposició itinerant #sónelsprivilegis

Amb l’objectiu d’apropar aquestes reflexions i les possibilitats d’aquest llenguatge i fer-ho a partir de la crítica feminista i interseccional, l’Etnogràfica ha dissenyat la campanya #sónelsprivilegis i l’exposició «No ets tu, són els teus privilegis» en què diversos memes serveixen per il·lustrar reflexions al voltant dels diferents eixos de privilegi i opressió.  Fan palesa aquesta dimensió estructural que va més enllà de la voluntat individual, per prendre consciència de la forma en què les privilegiades sostenim els sistemes d’opressió. L’exposició està pensada per generar debat a les xarxes i animar a que les assistents facin els seus propis #memesfeministes des de la mirada del #feminismeinterseccional.

Aquest és un dels memes i reflexions que hi trobareu: Mentre que els subjectes que Audre Lorde va nominar “norma mítica” (home, blanc, cis-heterosexual, econòmicament solvent, catòlic/laic) acumulen privilegis, possibilitats, tranquil·litat al món… els drets dels i les “altres” són negats o posats en qüestió. Aquests privilegis, sovint inconscients, es manifesten com a manca d’empatia, d’escolta i de responsabilitat.

 

El lema “No ets tu, són els teus privilegis” vol ser una interpel·lació, una crida a la reflexió sobre la forma en que les persones encarnem i reproduim les estructures de poder. Vol remarcar la responsabilitat de cadascuna de nosaltres per identificar, qüestionar i combatre les lògiques i estructures que legitimen les desigualtats. Les estructures que habitem i que reproduïm.

El projecte té el seu germen en el taller participatiu dinamitzat amb Memes Feministas Reloaded al 2018, en el que dones, lesbianes i trans ens vàrem reunir a La Bonne per aprendre a crear memes amb la premissa de que aquests tractarien de visibilitzar no tan sols les opressions que emanen de les construccions de gènere, sino també la forma complexa en què interactuen amb d’altres, com el racisme o el cisexisme, i en aquest sentit, ser capaces de posar de relleu aspectes incòmodes, com el privilegi blanc a dins del feminisme. Aquesta exposició anirà integrant diferents memes com a punt de partida per encetar el debat sobre diferents aspectes relacionats amb la lluita contra les desigualtats interseccionals des dels feminismes.

Taller de memes feministes interseccionals 

Amb aquest taller es pretén compartir el procés de composició, disseny, subversió i resignificació dels memes per tal de combatre l’heterociberpatriarcat des d’una mirada interseccional

Davant les violències masclistes 2.0, les estratègies basades en la sororitat online, la resistència i l’humor són imprescindibles. En tant que potents vehicles per a la transmissió d’idees, els memes han esdevingut eines per al ciber-activisme feminista, per tal de contrarestar els discursos masclistes i racistes tan presents a les xarxes.

Els tallers (en format virtual i també presencial) són espais d’aprenentatge compartit, de creació de discurs feminista interseccional a través dels memes, que fem servir com eines visibilitzar i fer catarsi col·lectiva sobre les violències que ens travessen en la quotidianitat.  També volen esdevenir espais per propiciar la presa de consciència i  de reflexió crítica sobre la naturalesa intereconnectada dels sistemes d’opressió i privilegi, i per tant d’aplicació pràctica de la perspectiva interseccional, avançant cap a la presa de consciència dels propis privilegis i del fet que el patriarcat, el racisme i el capitalisme sovint actuen de forma interrelacionada i es potencien entre sí, creant discriminacions específiques cap a les dones en la seva diversitat.

Mitjançant metodologies participatives es generarà un espai de seguretat per a la creació de memes a partir de les vivències i reflexions de les persones participants. El taller es divideix en dues parts, la primera és un recorregut per l’activisme i la memepolítica feminista i la segona, un espai d’aprenentatge col·lectiu. Es tracta de generar un espai de seguretat per a la reflexió i creació de discurs feminista compartit, memepolítica feminista que ompli les xarxes. Estan pensats per afavorir la participació de totes independentment del bagatge tecnològic o l’experiència prèvia amb aquest llenguatge.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.