Qui som

Som un equip d’antropòlogues que treballa des d’una perspectiva feminista i interseccional per generar processos de canvi social

Som una cooperativa sense ànim de lucre que neix al 2016 en forma d’associació, amb l’objectiu de traslladar la mirada antropològica a la societat, perquè ens permet entendre allò social com una construcció col·lectiva que es pot analitzar, comprendre i transformar. Aquesta actitud atenta, curiosa i crítica es converteix en una eina per fer aflorar les lògiques que generen desigualtat. Les nostres accions i projectes busquen obrir espais de reflexió i construcció conjunta de coneixement que contribueixin a generar consciència crítica. Volem caminar plegades cap a una societat basada en la justícia social, que abraça i posa en valor la diversitat de formes de viure i d’entendre el món.

 

L’antropologia i el feminisme convergeixen en la vocació d’assenyalar la producció de les desigualtats socials, pel que considerem aquesta perspectiva ètica i política irrenunciable si volem fer anàlisis crítiques que contribueixin a la transformació social. Apostem per un feminisme interseccional perquè ens permet ampliar la visió per integrar a les nostres anàlisis la forma en què els sistemes d’opressió (patriarcat, racisme i capitalisme) s’articulen per crear situacions de privilegi i discriminació.

Treballem amb i des d’una antropologia crítica, feminista i interseccional que qüestiona i s’autoqüestiona

“Incorporar la perspectiva interseccional significa adoptar una mirada atenta a les diversitats, oberta a la complexitat, crítica amb els mecanismes que generen desigualtat, responsable de les seves accions i orientada a la transformació”

 

Els nostres valors parteixen dels sabers i pràctiques feministes. Fem nostra la frase de Kate Millett “allò personal és polític”, que explicitava la necessitat de posar-nos en el centre i reconèixer la trascendència social dels significats i pràctiques quotidianes.

Apostem per un feminisme interseccional perquè ens permet analitzar i abordar la complexitat que caracteritza els processos de construcció de desigualtat, remarcant les limitacions dels abordatges que fragmenten la realitat i obliden les interaccions, així com els efectes que això provoca a persones i col·lectius. Per això, ens interpel·la per desenvolupar una mirada crítica sobre les nostres accions i els seus efectes, esdevenint, no només una metodologia sinó també un posicionament polític compromés amb una idea de justícia social radical. Per tots aquests motius, incorporar la perspectiva interseccional és, no només una aposta metodològica, sinó també política.

Impulsem els valors de l’agroecologia i la sobirania alimentària, posant en valor les diverses cultures alimentàries presents al territori.

Treballem de forma assembleària i horitzontal, i intentem aplicar internament tots els valors que volem promoure a la societat. Aspirem a la coherència, treballem i ens relacionem des del respecte per les diversitats, la cura i l’empatia. Practiquem l’escolta activa i cultivem l’alegria; estem sempre disposades a aprendre i a posar les nostres creences en qüestió.

Participem dels principis de l’Economia Social, Solidària i treballem en xarxa amb el teixit associatiu del nostre barri i ciutat i fem comunitat. 

 

Rosa Frasquet Aira

Antropòloga i comunicadora especialitzada en gènere, transformacions de la família i el parentiu. La meva trajectòria com a investigadora social s’ha desenvolupat en aquest àmbit, amb un especial interès per les transformacions de la maternitat. M’interessa tot allò que tingui a veure amb fer aflorar allò ocult, qüestionar la ‘normalitat’ i fer evidents les normes implícites que sostenen les relacions de poder, per caminar cap a societats més justes.

Rosa M. Frasquet Aira

Irene Cardona Curcó

Antropòloga i treballadora social especialitzada en gènere. Les meves recerques es centren en les formes de resistència i d’organització col·lectiva de les dones front situacions de violència i exclusió. M’interessen especialment les relacions humanes i les diferents formes de veure i viure. M’encanta treballar amb persones que somien amb un món lliure de violències, i veig la sensibilització, l’educació i la prevenció com a eines poderoses per aconseguir-ho.

Irene Cardona Curcó

Marta Ruiz Pascua

Historiadora i antropòloga especialitzada en l’estudi dels comportaments alimentaris i els seus significats. Veig la història i l’antropologia com dues finestres al món, com un viatge a les arrels de la complexitat social. M’agrada descobrir en els aliments i en les maneres de cuinar i de menjar les nostres memòries, la infinita diversitat d’identitats i potencialitats, de resistències i de realitats socials. Aposto per l’alimentació com un espai des del qual contribuir a una societat amb persones més conscients i empoderades.

 

 

 

Marta Ruiz Pascua

Rosa Frasquet Aira

Antropòloga i periodista especialitzada en feminsmes i interseccionalitat. Com  investigadora social m’he interessat per analitzar els discursos hegemònics  de la modernitat (tals com l’elecció) i proposar alternatives i lectures feministes. Formadora i consultora d’iorganitzacions, m’interessa tot allò relacionat amb fer aflorar allò ocult, qüestionar la ‘normalitat’ i fer evidents les normes implícites que sostenen les relacions de poder, per caminar cap a societats més justes.

Irene Cardona Curcó

Antropòloga i treballadora social especialitzada en gènere. Les meves recerques es centren en les formes de resistència i d’organització col·lectiva de les dones front situacions de violència i exclusió. M’interessen especialment les relacions humanes i les diferents formes de veure i viure. M’encanta treballar amb persones que somien amb un món lliure de violències, i veig la sensibilització, l’educació i la prevenció com a eines poderoses per aconseguir-ho.

Marta Ruiz Pascua

Historiadora i antropòloga especialitzada en l’estudi de les pràctiques alimentàries i els seus significats. Veig la història i l’antropologia com dues finestres al món, com un viatge a les arrels de la complexitat social. M’agrada descobrir en els aliments i en les maneres de cuinar i de menjar les nostres memòries, la infinita diversitat d’identitats i potencialitats, de resistències i de realitats socials. Aposto per l’alimentació com un espai des del qual contribuir a una societat amb persones més conscients i empoderades.

PERSONES AMB LES QUE COL·LABOREM:

Francesca Bayre: Doctora en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona, especialista en Antropologia Visual. L’experiència de la maternitat i el meu interès per la criança feminista m’ha portat a col·laborar amb l’Etnogràfica en el projecte Créixer Lliures.

Giovanna Fuentes Quintanilla: Llicenciada en Antropologia Social i Cultural; especialitzada en salut intercultural en comunitats indígenes amazòniques. El meu interès en donar valor i reconeixement a les diverses cultures alimentàries m’ha portat a col·laborar en el projecte “Alimentació de proximitat per a tothom”, de l’Etnogràfica.

Els nostres interessos, aptituds i objectius polítics conflueixen en aquest projecte vital que és l’Etnogràfica. Treballem per un món lliure de violències posant en valor la diversitat.

Participem a:

Logo Cooperasec PNG_LR