
17 març La Gran Diferència: un conte sobre l’origen del patriarcat i la construcció de les desigualtats
“Alguna cosa fa pudor al país lutunià… i no són només els mitjons d’aquests éssers diminuts”
‘La gran diferència’ és un conte sobre l’origen del patriarcat. Una faula que desvetlla els mecanismes a través dels quals es construeixen i es legitimen les desigualtats socials. El món dels Lutunis és, inicialment, una societat igualitària, fins que alguns tramen un pla per aconseguir privilegis:
“Un bon dia la Principesa d’aquest regne es cansa de rentar els mitjons i el seu conseller, en Machiav, li proposa un pla: dividir la societat lutuniana en dos grans grups. A partir d’aleshores, separaran els Lutunis de les Lutunes i les segones començaran a canviar el seu dia a dia irreparablement”
La història, amb mirada feminista, ens remet a conceptes com ara la diferència, la desigualtat, la construcció de les identitats, els cossos o la divisió sexual del treball. Irene Cardona Curcó, membre de l’Etnogràfica, ha traduït i adaptat el text original, L’histoire des lutunes, un conte anònim en francès que circulava en els entorns feministes i d’educació popular, Gemma Zaragüeta Gómez ha il·lustrat aquesta història donant forma a aquesta societat i les seves habitants en la seva meravellosa diversitat, i s’ha editat amb Pol·len Edicions.
La invenció de les diferències i la creació de les desigualtats
“Entendre com s’organitza el món ens dóna eines per a transformar-lo”
Aquest conte posa de relleu els mecanismes a través dels quals la diferència es converteix en desigualtat. Es construeixen i legitimen les desigualtats socials en base a la existència d’unes suposades diferències (naturals, o biològiques) sobre les quals s’edifiquen les jerarquies socials i els privilegis. Visualitzar aquests processos i comprendre que les desigualtats socials -per més que es presentin en molts casos en base a arguments que les presenten com a naturals o inevitables- es construeixen, permet també prendre consciència de que podem incidir per transformar-les.
«’La gran diferència’ ressalta la ironia del que es narra en el conte: la diferència que han trobat els lutunis per dividir la població no només no és gran o significativa, sinó que és un aspecte petit i irrellevant dins la increïble diversitat física que caracteritza els lutunis. Allò realment GRAN és el seu impacte, perquè és sobre aquesta petita diferència que es construeix una gran DESIGUALTAT»
Fins quan??
El relat dona peu a reflexionar sobre diferents temes (la construcció del gènere i el repartiment social del treball, la diversitat humana i dels cossos, com es construeixen les jerarquies socials i es naturalitzen les relacions de poder), visualitza les violències que se’n generen i ens convida a pensar estratègies per combatre-les i caminar cap a societats més justes.
El llibre incorpora una part final, “Paraules de l’autora”, una guia de lectura que ressalta alguns dels punts clau que aborda la història, i també algunes idees per a treballar aquests temes amb criatures i joves.
Créixer Lliures: Desmuntant les diferències
Els debats que planteja La Gran Diferència serveixen com a fil conductor de l’edició del projecte Créixer Lliures d’enguany, que se centraran en desvetllar els mecanismes pels quals la diferència es converteix en desigualtat.
Seguim acompanyant les famílies des de l’èmfasi en la necessitat de contrarrestar les desigualtats de drets i oportunitats, reivindicant la centralitat social de les cures i la urgència de la revisió del seu repartiment; reivindicant les diversitats i generant espais per pensar col·lectivament estratègies per combatre aquestes lògiques discrimninatòries per caminar cap a imaginaris i formes d’organització social més justes i gualitàries.
Al 2022, hem preparat un programa d’activitats per a grans i petites, que inclou espais de reflexió i debat i també, espais lúdics per fer i disfrutar d’una comunitat de criança feminista.
Sorry, the comment form is closed at this time.