“Intersecciona” ha sensibilitzat vers el dret a una alimentació culturalment adequada i de proximitat

En la seva darrera edició, el projecte “Intersecciona” ha tingut com una de les seves línies d’acció la sensibilització vers el dret a una alimentació culturalment adequada i de proximitat, justa i saludable per a totes i tots per erradicar les desigualtats socials i fer respectar el dret a reproduir la diversitat de cultures alimentàries. Un seguit d’accions i activitats que s’engloben al projecte “Alimentació de Proximitat per a Tothom” (APPAT).

En tant que aquest és un criteri d’exclusió social que afecta en especial al benestar de les persones migrades, les accions desenvolupades han posat especial èmfasi promoure la inclusió de les persones amb orígens diversos, tot promovent la incorporació de criteris i estratègies de biodiversitat, interculturalitat i justícia social en l’agricultura i el comerç local.

Amb la finalitat de buscar la conscienciació i la divulgació dels discursos co-construïts sobre les desigualtats en el dret de l’alimentació, cultura, alimentació local, interculturalitat, i benestar de les persones amb orígens diversos, hem coorganitzat diversos tallers per promoure una cuina agroecològica i diversa, i també d’altres destinats a l’intercannvi de sabers ortícoles, amb productors locals.

També hem dut a terme tallers d’autobiografia alimentària, a diferents centres cívics i espais comunitaris de Barcelona i rodalies, i hem fet accions de difusó del projecte i la importància d’incorporar la dimensió social i cultural quan parlem d’alimentació sostenible i de proximitat, amb xerrades com “Aliments que van i vénen”, o “Alimentació saludable i consum crític”. Amb la voluntat de traslladar aquesta mirada crítica, també hem dut a terme un cinefòrum  en què, a partir de la projecció dels documentals “Dones empaquetadores de tomàquets” i “Dones rurals” hem atiat el debat sobre l’alimentació saludable amb una perspectiva interseccional.

El projecte també s’ha orientat a fomentar la presència, participació i visibilitat de persones d’orígens diversos en espais de producció, comerç i consum del teixit agroalimentari de l’Economia Social i Solidària, tot posant en valor els seus sabers i necessitats i incorporant criteris d’interculturalitat en les seves ofertes alimentàries, a través de l’articulació dels diferents actors de la cadena alimentària. Amb aquest objectiu, hem generat espais participatius per dissenyar conjuntament estratègies per a compartir sabers, necessitats i possibilitats i per pensar col·lectivament estratègies agroecològiques i antiracistes per a fer efectiu el respecte per la diversitat de cultures alimentàries en la nostra societat,  la participació de persones amb orígens i identitats diverses en espais de decisió d’alimentació local, i la incorporació de criteris d’interculturalitat en els equips de projectes agroalimentaris i les seves ofertes alimentàries.

El projecte “Alimentació de Proximitat per a Tothom” ha rebut el suport de la Fundació La CaixaBarcelona Activa i la Diputació de Barcelona.

 

 

  

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.