III Jornada Feminismes Interseccionals – Resistències Transgeneracionals

La III Jornada Feminismes interseccionals: Resistències Transgeneracionals vol esdevenir un espai de confluència, reflexió, aprenentatge compartit i creació de xarxes feministes i antifeixistes per a la recuperació de la memòria, tot visibilitzant la importància de conèixer i abordar el trauma transgeneracional de violència política viscuda al segle XX a l’Estat espanyol. Volem obrir un espai per a pensar juntes com incorporem la perspectiva transgeneracional als feminismes,  una oportunitat també pel reconeixement dels llegats de resistència. Serà un espai on teixir aliances dels dels diversos sabers i territoris i compartir estratègies comunitàries per trencar juntes el silenci i reclamar veritat, justícia i reparació.

Quines són les implicacions d’aquest trauma transgeneracional en el present?

Per què és important contemplar la dimensió transgeneracional del trauma a dins dels nostres feminismes i activismes?

Quin impacte continua tenint en la nostra vida personal i col·lectiva aquest llegat de silenci imposat?

Tal i com ha posat de relleu l’escriptora sobre biopolítica i resistència Clara Valverde a l’obra pionera “Desenterrar las palabras” (2014, Icaria), al nostre país, 84 anys després de la fi de la Guerra Civil, el trauma transgeneracional no s’ha abordat, ni tampoc s’ha fet un dol col·lectiu per les persones desaparegudes i assassinades, i “no sabem com ens afecta i ens impedeix lluitar pels nostres drets avui“.

Programa

Començarem a les 11:00 amb la presentació “Incorporem la perspectiva transgeneracional als feminismes”, a càrrec de Rosa Frasquet, de l’Etnogràfica.

Comptarem amb Mireia Nieto (Tataranietos), genealogista experta en dol, que a la xerrada “Memòries transgeneracionals i abordatge del trauma col·lectiu de la Guerra Civil” (11:30 a 12:30h)  ens compartirà la genealogia del concepte “transgeneracional” i per què és important tenir-lo en compte. Els traumes, conflictes i dols viscuts pels nostres familiars durant la Guerra Civil i la Dictadura en serveixen per entendre els comportaments de les descendents, donat que la violència viscuda en aquell període històric ha sigut transmesa a les següents generacions.

Seguidament, el conversatori “Memòria feminista contra el silenci imposat i resistències col·lectives per a la reparació als territoris” (12:45 a 14:30h) comptarem amb la Joana Conill, que ens compartirà els seus aprenentatges i reflexions com a realitzadora d’un documental sobre memòria històrica en primera persona amb voluntat de la seva experiència d’acompanyament psicosocial avíctimes de violència sociopolítica.

També tindrem amb nosaltres a la Claudia Àlvarez (Col·lectiu Maloka i Associació Huitaca), defensora de drets humans amb enfocament en violència de gènere, líder social en diferents comunes de Medellin (Colòmbia), recol·lectora de testimonis en la Comissió de la Veritat a Colòmbia, i fundadora de diverses organitzacions migrants i de refugiats a Xile. Ens portarà el seu testimoni i coneixement dels de processos de resistència en els territoris i el silenci en la memòria, així com de la violència d’Estat que s’exerceix sobre les dones per defensar la vida i la importància de l’articulació de xarxes de solidaritat.

Coneixerem també a La Polvorilla, una col·lectiva feminista i antifeixista de Barcelona que neix de la consciència de la necessitat i la voluntat de generar xarxes de solidaritat i acompanyament feministes per recolzar processos de recerca de la memòria dels ancestres repressaliats, per sostenir les dificultats del procés i afavorir espais de sanació i reparació col·lectiva. Fent honor a les ancestres, també volen visibilitzar les violències i les resistències protagonitzades per les dones durant aquest període de violència i repressió polítiques.

Al migdia, oferim la possibilitat de dinar juntes al Casal de Barri Can Carol (més info al formulari d’inscripció) 

Encetarem la tarda amb el Taller de Fanzine “Les històries a les nostres mans” (de 16:00 a 18:00h). En aquest taller, l’artista multidisciplinar Irene Pérez ( _glitterglitch.zines) ens convida a explorar  aquest format d’auto-edició i el seu potencial com a eina de navegació de les vostres experiències. A través d’unes pautes bàsiques i l’acompanyament i suport de l’artista, treballarem tant col·lectiva com individualment amb tècniques senzilles de collage, dibuix i escriptura a través del joc amb paraules per a la creació de relats breus en relació amb les experiències que travessen les III Jornades Feminismes Interseccionals. No cal tenir experiència amb cap forma de creació artística, només ganes d’experimentar i deixar-se acompanyar en aquest aprenentatge.

El silenci és un eix transversal en els processos de recuperació de la memòria i del trauma personal i col·lectiu derivat de la violència política. Per això, comptarem amb la Gabriela López Neyra, coordinadora del Centro Sir[a], que a la xerrada “Trencar el silenci com a forma de resistència i defensa” (18:15 a 19:00 h) ens compartirà la mirada professionalitzadora i claus en l’acompanyament a partir de la seva experiència acompanyant víctimes de mals tractes i tortura per trencar el silenci.

Tancarem la Jornada amb el Cercle de Paraula “Aliances feministes pel dret a la veritat, justícia i reparació” (19:00 a 19:30h) pensat per a compartir les reflexions finals al voltant d’allò pensat, sentit, compartit, emergit durant el dia; per compartir idees i projectes al voltant de la recuperació de la memòria i per propiciar coalicions, iniciatives, etc.

Hora, dia, lloc, inscripcions

Us esperem, el proper dissabte 2 de desembre a partir de les 10:45 al Casal de Barri Can Carol (C/Cambrils 26-28, Vallcarca).

Donat que l’aforament és limitat, és necessari omplir el formulari d’inscripció.

 

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.