II Jornada Feminismes Interseccionals: Teixint memòries de lluita feminista popular

En la seva segona edició, la Jornada Feminismes Interseccionals vol continuar esdevenint un espai de trobada, reflexió, debat, intercanvi de sabers i experiències de dones de diversos territoris, identitats i cossos plurals, i de creació de consciència i discurs feminista interseccional. Enguany farem èmfasi en les articulacions entre feminismes, interseccionalitat i memòries, posant en el centre la importància de construir genealogies feministes populars i diverses. Hem convocat a col·lectius i activistes que treballen en la recupereració i reivindicació d’aquests llegats i referents de lluita feminista popular, els que des de les perifèries i des dels Suds han teixit resistències quotidianes contra el patriarcat, el feixisme i el capitalisme; els protagonitzats per dones rurals, els de les nostres mares i àvies, els feminismes mestissos… Sabers i lluites protagonitzades per dones que han teixit cures als barris, que han sigut referents de la lluita a les fàbriques, als comuns, a les revoltes, a la lluita antifeixista i anticolonial.

“Arrelar per fer bosc” és el lema de la Jornada i allò que ens mou. Significa recuperar el nostre centre i la nostra memòria, les nostres arrels, les lluites passades de les que bebem i brotem, per, des d’aquí, fer aliances que ens permetin enfrontar les articulacions dels sistemes d’opressió. Aquesta reivindicació de la memòria de les lluites populars i de les lluites feministes  quotidianes és quelcom que, des d’Abya Yala (Llatinoamèrica), els feminismes comunitaris, populars, migrants, indígenes, camperols anomenen la “memòria llarga”, vinculada als sabers i pràctiques ancestrals que invoquen per reivindicar una vida digna i combatre les noves formes de colonialisme. Per això, proposem donar-li sentit a la nostra lluita recuperant la memòria llarga que ajuda a transitar i encarar els processos de canvi.

Aquest vol ser un espai per conèixer-nos i reconèixer-nos en les altres, per generar aliances interseccionals en què la reivindicació de la memòria i l’ancestralitat són eines per posar la vida en el centre. Volem connectar amb les memòries llargues de lluita antipatriarcal, anticapitalista, anticolonial, antifeixista dels suds i les classes populars, un posicionament que no és nostàlgic sinó que entenem com a part d’un procés de sanació personal i col·lectiva que comença que té a veure amb el reconeixement de la desmemòria i el desarrelament com a efecte de les violències patriarcals, colonials, capitalistes i els seus engendres, com el feixisme. Arrelem per fer bosc: recuperem i reteixim les nostres memòries per pensar estratègies que ens facin més fortes.

Genealogies feministes populars

Encetarem la trobada amb el conversatori “Construint genealogies feministes populars”, un espai en el que comptarem amb tres col·lectius i iniciatives que reivindiquen referents i lluites populars i diverses per construir uns feminismes interseccionals. Coneixerem les seves propostes i generarem un espai per pensar juntes estratègies per seguir teixint resistències:

  • Des de Sevilla, Derecho a la Escucha neix amb el compromís de crear un espai de construcció de propostes que permetin a totes les dones prendre la paraula i trencar els silencis que el sistema món ens imposa, que reivindica l’escolta per a totes les dones i la construcció de diàlegs col·lectius des del sentipensar.
  • Cia. Anònima inVISIBLES (Torelló) neix amb la voluntat de visibilitzar i de crear referents a través de les arts escèniques i visuals,  construir espais de sororitat i reivindicar que existeixin altaveus per a totes les dones i fer possible relacionar-nos des de l’empatia radical. “Som perquè unes altres van trencar el silenci, perquè es van escoltar i d’aquí ve la nostra pulsió de crear”.
  • Curretas Violetas és un projecte feminista en clau manxega que, des d’Albacete, brinda homenatge a les dones rurals. Reivindicant la importància de la memòria, recuperant una genealogia i sabers de les dones que van teixir vida, xarxes i cures als pobles i visibilitzant feminismes quotidians i de resistència popular.

 

Memòria llarga per a la lluita i el benestar personal i col·lectiu

Després del dinar comunitari ens convocarem per la segona part, que començarà amb el cercle de paraula “Memòria llarga per a la lluita antipatriarcal, anticolonial, anticapitalista…”, en què obrirem un espai per la paraula, la reflexió i l’anàlisi conjunt sobre les manifestacions d’aquestes violències estructurals en els nostres cossos/territoris,  i per pensar de quina forma ens podem organitzar les dones migrades i d’aquests territoris per pensar plegades estratègies per fer front a les noves formes que prenen les violències vers les dones i comunitats, aquí i allà, per albirar les coalicions possibles. En aquest “fer bosc” també cal pensar què significa i com es construeix un feminisme popular, i de quina manera és necessari interpel·lar els nostres sabers i pràctiques feministes quan ens plantegem la interseccionalitat. Com combatem els sistemes de poder que ens habiten per caminar juntes?  El cercle de paraula estarà facilitat per Julia Castillo Condori, indígena Aymara, feminista migrant, comunitària i anticolonial, educadora popular i terapeuta, i Shezenia Hannover Valda, Aymara, feminista decolonial interseccional i educadora comuntària.

Després d’aquest espai de paraula, ambdues dinamitzaran el taller “Memòria llarga per la sanació personal i col·lectiva” pensat per continuar alimentant les nostres lluites, esperances, els nostres cossos-territoris i memòries. Teixirem un espai vivencial en què compartirem pràctiques rituals per a vincular-se, transportar-se i rescatar sabers ancestrals que abracen la vida i donen força a les nostres resistències quotidianes individuals i col·lectives, a través de dinàmiques corporals com espais d’intercanvi. Compartirem a través de l’art per a treballar tots els sentits i la intuïció per a la salut individual i comunitària i obrirem un espai de paraula per a detectar els vincles i les estratègies comunes per al “Viure bé” i el benestar col·lectiu (aquest taller està adreçat a dones).

Tancarem la Jornada gaudint juntes de la cúmbia i els sons d’Abya Yala que ens portarà Trio Indómita, que faran el seu concert presentació amb motiu de la trobada.

Info i inscripcions

La Jornada es durà a terme el proper dissabte 3 de desembre al Casal de Barri Can Carol (Vallcarca), des de les 11:00 fins a les 21:00 hores.

Es tracta d’un espai obert a totes però donat que l’espai és limitat, cal fer inscripció previa mitjançant aquest formulari.

Amb molta il·lusió i ganes de trobar-nos!

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.