I Jornada Feminismes Interseccionals: estratègies de resistència i articulacions polítiques

La interseccionalitat és una eina conceptual que ens ajuda a visibilitzar i analitzar les desigualtats socials de forma complexa, a copsar les coalicions entre els sistemes de poder i la multiplicitat de formes en què impacta en les vides de les dones. En tant que interroga les categories i els universalismes, visibilitza la diversitat d’opressions, i també, de resistències, posant en el centre els sabers i estratègies de les persones i col·lectius que l’hegemonia margina.

Com estratègia política feminista, la interseccionalitat apunta a la importància de reconèixer aquestes diferències que són l’efecte dels sistemes de poder; però al mateix temps, és una crida a parar atenció a les lògiques i arrels comunes dels sistemes que creen jerarquies i desigualtats. Aquest posicionament i aquesta mirada convida a pensar en coalicions estratègiques, aliances polítiques entre col·lectius que, tot i tenir situacions i necessitats diverses, s’articulen per confrontar la fragmentació creada per l’acció simultània del racisme, el sexisme i el capitalisme.

Aquesta jornada vol esdevenir un espai de confluència per a col·lectius i dones activistes, per compartir aquestes estratègies, articulacions i resistències. És una invitació a reflexionar, debatre i crear discursos i aliances en clau interseccional entre els activismes i feminismes de dins i fora de Barcelona.

Participants

Es durà a terme el dissabte 6 de novembre, des de les 11:30h i fins les 19:30h a La Bonne, i s’estructura al voltant de dos taules de debat i una plenària. La primera taula serà al matí, comptarà amb tres col·lectius de dones en lluita amb una llarga trajectòria (Colectivo de Prostitutas de Sevilla, Servicio Doméstico Activo y el Sindicato de Trabajadoras y Cuidadoras del Hogar) i farà èmfasi en els processos d’articulació política; la segona serà a la tarda, comptarà amb tres col·lectius activistes que ens compartiran les seves anàlisis i propostes d’autodefensa feminista, antifeixista, antiracista i anticapitalista (Proyecto Una, Dones del Moviment pel Dret a l’Habitatge i Feminismo Comunitario Antirracista Anticolonial), tot identificant els aspectes clau que configuren la interseccionalitat com una pràctica i una estratègia política. Les jornades conclouran amb una plenària, enfocada a la creació d’agenda i d’estratègies polítiques interseccionals i aliances per part de les persones i col·lectius presents.

Inscripcions

Les jornades es duran a terme de forma presencial, l’entrada és lliure amb inscripció prèvia mitjançant el següent formulari. Hi haurà espai per a criatures de la mà de Més que Cures i comptarem amb interpretació a la llengua de signes amb Fetes a mans.

Streaming

Les jornades es retransmetran en directe, accediu a l’streaming. 

 

#FeminismesInterseccionals #Resistencies # Articulacions

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.