
26 jul. “Horts per la diversitat alimentària”, una visita guiada pel Parc Agrari del Baix Llobregat
L’11 de Juliol visitem els horts de dos projectes del Parc Agrari del Baix Llobregat: L’hort de l’eriçó i L’*horta l’Àfrica, en els municipis de Sant Boi i Sant Feliu, respectivament. “Horts per la diversitat alimentària” es va incloure en la programació de Taula! Cicle de Cultura i Gastronomia” que organitza el c. c. El Sortidor, on vam poder conèixer aliments d’orígens diversos que comencen a ser conreats als voltants de la ciutat.
Amb un grup de 12 persones, comencem el recorregut en L’hort de l’eriçó acompanyades de Jonas, pagès d’origen brasiler que va emprendre aquest projecte, qui ens va explicar que va tenir la iniciativa de conrear una diversitat d’aliments per a acostar-se a la cultura gastronòmica dels seus orígens i per a seguir biodiversificant el seu hort (cal dir que el seu és un dels horts agroecològics amb major biodiversitat de cultius). Aquest estiu, han intentat conrear xiles i cacauet, però a causa del temps irregular de les últimes setmanes, finalment no han donat fruits. No obstant això, i gràcies a la motivació del seu soci Konè (procedent de Mali), han conreat Okra (verdura originària d’Àfrica Central, essencial en la dieta de diversos països), i fins al moment estan tenint bons resultats.
A continuació, seguim el recorregut visitant L’horta l’Àfrica al costat de Keita, pagès procedent de Mali que ve conreant una gran varietat d’aliments d’altres orígens. Ens va mostrar cultius ja amb fruits com els xiles habaners (originaris d’Amèrica Subtropical) i la albergínia Ping Tung (morada i allargada, d’origen japonès i taiwanès). També plantacions de okra, blat de moro (d’origen africà i de colors blaus, vermells i grocs), mongetes de metre (mongetes molt allargades, d’origen africà), chayote (verdura que creix com a enfiladissa, originària d’Amèrica Central) i de moniato, valorat pel consum de les seves fulles en la gastronomia de diferents països. A més, ha conreat upo i djakatú (espècies de carabasses d’orígens asiàtic i africà) molt apreciats en les seves tradicions gastronòmiques. Keita va descriure el seu sabor i també va donar idees de com preparar-los, i ens va contar que cada vegada més persones s’interessen per conèixer i provar aquests aliments.
Aquesta visita guiada forma part del projecte Alimentació de proximitat per a tothom (APPAT), a través del qual volem reinvindicar i donar visibilitat a aquests aliments que formen part d’una diversitat de cultures alimentàries i que els seus cultius són possibles gràcies al treball, motivació i dedicació que posen els agricultors, en la seva gran majoria persones migrades, com ho fan Jonas i Konè de L’hort de l’eriçó i Keita Mady de L’horta l’Àfrica.
Així va ser que vam conèixer una diversitat d’aliments que han migrat des de molt lluny per esdevenir de proximitat, i que malgrat ser encara molt desconeguts per a moltes persones, ens parlen d’una cultura alimentària migrada arrelada a aquest territori.
El projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Fundació La Caixa.
Sorry, the comment form is closed at this time.