Formació online sobre Feminismes interseccionals i eines antiracistes per activistes

La formació, organitzada conjuntament amb Servei Civil Internacional, ha tingut com a ponents membres de la col·lectiva Katari, el col·lectiu Catàrsia i les activistes antiracistes Desirée Bela-Lobbede i Salma Amazian

 

En els últims anys l’auge dels moviments feministes ha fet sorgir reivindicacions i debats arreu del món sobre les desigualtats de gènere, però també ha posat sobre la taula tot el sistema de privilegis i opressions que s’interseccionen amb altres dimensions com la sexualitat, la racialització, la classe, l’edat i els cossos, entre d’altres. L’Etnogràfica ha dissenyat i organitzat, conjuntament amb Servei Civil Internacional de Catalunya la formació online “Feminismes interseccionals i eines antiracistes per un activisme descentrat”, amb la que hem posat sobre la taula les reflexions i les eines que es proposen des dels feminismes interseccionals, compartint mirades i propostes antiracistes i descolonials. Apostem per una mirada feminista transformadora, que inclogui diferents perspectives i que ens permeti qüestionar l’etnocentrisme i el privilegi blanc.

Per fer-ho hem comptat amb la participció diferents activistes i col·lectius com ara la col·lectiva Katari, una organització de feministes llatinoamericanes, Catàrsia, un col·lectiu d’asiàtiquesdescendents, i amb les activistes antiracistes Desiré Bela-Lobbede o Salma Amazian.

Crònica i relatoria

En la primera sessió, Rosa Frasquet, membre de l’Etnogràfica, ha fet una aproximació a les aportacions des d’una antropologia crítica, feminista i interseccional. En la segona sessió del curs, les companyes de la Colectiva Katari i del Col·lectiu Catàrsia han explicat les seves crítiques descolonials al feminisme hegemònic blanc. Hi han participat Maria Ignacia Ibarra i Camila Fredes, de Colectiva Katari, i Isa Zhang Yi, de Col·lectiu Catàrsia. L’encarregada de la tercera xerrada ha estat Desirée Bela-Lobbede, activista antiracista i afrofeminista, escriptora i comunicadora. Ella ha parlat sobre el complex del salvador blanc i els errors en la cooperació i el turisme a països del sud global. Per acabar, Salma Amazian, investigadora i militant antiracista i descolonial, ha tancat la formació parlant sobre la lluita contra la islamofòbia des d’una perspectiva feminista antiracista i sobre la construcció de l’alteritat.

Si voleu saber de tot el que vam parlar i quines reflexions es van compartir, podeu llegir-les a la relatoria del curs, elaborada per les companyes del SCI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.