Directori de Dones Expertes de la Reserva de la Biosfera del Montseny: posant en valor la diversitat de sabers de les dones

Us presentem el Directori de Dones Expertes de la Reserva de la Biosfera del Montseny, que té per objectiu recollir les experteses de les dones del territori per fer visible la diversitat d’experiències i saber fer, i que en el moment de la seva presentació pública ja aplega una trentena de dones amb sabers, experteses i trajectòries vitals molt diverses, que podeu trobar i contactar fent ús del Cercador. Durant aquests darrers mesos, hem estat treballant colze a colze amb l’equip de dones de la Reserva per donar-li forma a aquesta eina, que vol ser un recurs per fomentar la representació pública de les dones del Montseny i la seva participació en la societat: activitats i xerrades, reportatges als mitjans de comunicació, desenvolupament de treballs específics, etc.

Al Directori hi trobareu dones que dediquen el seu temps a una  variada mostra d’àmbits: les arts plàstiques; la salut i el benestar emocional; les cures, la criança i l’educació; l’activisme i l’acció comunitària; la recerca en ciències socials, biocència i tecnologia; l’educació ambiental, la sostenibilitat i l’agroforesteria; la cultura i el patrimoni; la gastronomia i el turisme local; la música; la comunicació; els oficis artesans, la creativitat i el disseny; amb molts matisos, especialitats i aportacions personals. És una eina viva, pensada perquè es puguin donar d’alta totes aquelles dones que vulguin donar visibilitat als seus coneixements, a les seves feines professionals, als seus treballs familiars, comunitaris i activistes, i a tot aquell saber-fer que considerin necessari compartir.

Suport en el disseny del projecte i assessorament des d’una perspectiva feminista interseccional

La nostra aportació ha estat acompanyar el procés de disseny i definició del Directori, aportant la nostra perspectiva feminista interseccional, per donar visibilitat i posar en valor diferents tipus de sabers i experteses,  treballs, pràctiques i trajectòries de les dones que viuen, treballen i/o participen del teixit social i comunitari als 18 municipis i entorns rurals que aplega la Reserva. També hem buscat posar en valor la diversitat i la importància d’aquestes experteses que atresoren les dones, que quan trascendim la centralitat de l’educació reglada descobrim que són variades i que és tan important reconèixer-les com transmetre-les.

Per a l’equip de l’Etnogràfica ha estat molt enriquidor escoltar tot el que aquestes dones tenen a dir, tot el que volen compartir, ja sigui perquè se senten invisibilitzades en feines històricament ocupades i dominades per homes; ja sigui perquè realitzen feines infravalorades. Hem constatat un cop més la necessitat de parlar, trobar-nos i compartir les nostres lluites quotidianes. De fet, el Directori es va plantejar també des de la voluntat de crear un espai de confluència de la diversitat de dones que habiten el Montseny, possibilitant o reforçant el teixit de relacions entre elles i amb altres persones, entitats i administracions.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.