DARRERES PLACES! CURS “Més enllà del gènere: incorporem la perspectiva interseccional”

Si bé el gènere com a categoria d’anàlisi ens ha servit per evidenciar la forma en què el sistema patriarcal construïa i legitimava les desigualtats socials entre homes i dones en base a una suposada ‘diferència sexual’, és una teoria que ha tendit a enfocar a la “dona” com una categoria social indiferenciada. Les feministes negres i decolonials van cridar l’atenció sobre el fet que aquestes teories elaborades des d’occident no estaven donant resposta a les opressions específiques que elles patien, ja que no existeix una dona universal. A la teoria feminista, on quedava l’anàlisi sobre la raça? Als estudis sobre racisme, on quedava el gènere? De quina manera el gènere i la raça configuren la classe social?

Així, la discriminació per raó de sexe/gènere no es pot entendre de forma aïllada. Ser “dona” és una categoria social que es configura i s’experimenta en constant interacció amb d’altres: origen, classe social, color de pell, desig sexual, capacitats, etc.

Capitalisme, patriarcat i colonialisme s’articulen i actuen de forma conjunta, configurant les identitats socials i les jerarquies de poder que col·loquen a persones i grups en diferents posicions que condicionen les seves oportunitats. En aquest sistema, els privilegis d’unes persones es sustenten sobre les opressions de les altres, i és per aquest motiu que cal comptar amb teories i metodologies que ens permetin analitzar de forma crítica la realitat social.

La mirada interseccional presta atenció a la forma en què aquests sistemes combinats d’opressió creen les condicions possibles per a la desigualtat, i també ens convida a revisar la pròpia posició; esdevenint una aposta no només metodològica sinó també política. Contemplar les identitats socials com quelcom construït, complex i canviant ens allunya de concepcions essencialistes, així com dels discursos que naturalitzen la desigualtat social, propiciant apropaments a la realitat més conscients, acurats i crítics.

Amb la voluntat d’afavorir aquest tipus de comprensió, d’anàlisi i de pràctica, aquest curs proposa una introducció a la teoria interseccional des d’un punt de vista teòric per tal de poder aplicar-la en la pràctica. A través de metodologies participatives busquem generar una reflexió que doti d’una mirada crítica, així com proporcionar eines per a l’aplicació, de manera que aquesta sensibilitat pugui ser implementada en projectes, activitats i organitzacions. 

Comptem amb la participació de col·lectius de dones que ens explicaran en primera persona la seva forma d’entendre i viure el feminisme, les seves reivindicacions, crítiques i formes de resistència. Enguany ens acompanyen la Asociación Gitanas Feministas por la Diversidad i el sindicat de dones treballadores de la llar Sindihogar/Sindillar.

Objectius

 • Conèixer la teoria interseccional, els seus plantejaments teòrics i metodològics, per tal de complexitzar la mirada de persones i professionals de l’àmbit social.
 • Propiciar el debat i la reflexió al voltant dels sistemes que generen opressió/privilegi, així com de la nostra pròpia posició en el sistema, i les seves implicacions.
 • Apropar experiències de resistència per part de col·lectius de dones que enfronten violències interseccionals.
 • Donar eines per a l’aplicació de la perspectiva interseccional en projectes, activitats i estructures.
 • Generar consciència social i autoconsciència, que reverteixi en pràctiques transformadores.

Continguts

 • Què és la interseccionalitat?
 • (Hetero)patriarcat i la perspectiva de gènere. Per què i com anem més enllà?
 • Racisme, colonialitat i interseccionalitat. Identitats socials, opressions i resistències
 • Gènere, raça i classe social: el capitalisme és intrínsecament racista, colonial i patriarcal
 • Resistències feministes, antiracistes i anticapitalistes: Xerrades-tallers amb Asociación Gitanas Feministas por la Diversidad i Sindihogar/Sindillar.
 • Eines metodològiques i bones pràctiques

Persones destinatàries

El curs està obert a qualsevol persona interessada en incorporar la perspectiva interseccional, tot i que està especialment orientat a persones que formen part d’entitats, organitzacions i col·lectius que duen a terme projectes o activitats d’intervenció social, per tal que incorporin aquesta perspectiva a les seves actuacions; així com persones pertanyents a col·lectius i moviments socials.

Metodologia

 • Explicacions teòriques i lectures suggerides
 • Tallers pràctics
 • Dinàmiques participatives individuals i grupals
 • Visionat de materials audiovisuals
 • Reflexió i debat

Durada: 22 h

Dies i horaris: Els dimarts 6, 13, 20 i 27 de novembre, 4 i 11 de desembre, de 18:00 a 21:00 hores. I un seminari pràctic el dissabte 15 de desembre de 10:00 a 14:00 hores.

Lloc: A La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (c. Sant Pere més Baix,7)

Preu, descomptes i inscripció

 • La tarifa general del curs és de 175 euros.
 • 225 euros per a Entitats (amb possibilitat de bonificar-se la formació).
 • La tarifa reduïda (per a persones aturades, pensionistes, jubilades, estudiants) és de 125 euros.
 • Hi haurà 5 beques. Si el preu és un inconvenient, posa’t en contacte amb nosaltres

Per inscriure-us heu d’omplir el següent FORMULARIEl termini d’inscripció finalitzarà el 4 DE NOVEMBRE.

Més informació:  Si teniu cap dubte ens podeu escriure a inscripcions@letnografica.org

Certificat: Els i les participants rebran un certificat d’assistència (és imprescindible haver assitit a un 80% de les sessions).

*Amb el suport d’Obra Social La Caixa i Ajuntament de Barcelona.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les cookies. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca