Créixer lliures, desmuntant les lògiques que generen desigualtat i fent comunitat

En la seva 4a edició, el projecte Créixer Lliures ha generat espais de reflexió i materials per explicar els mecanismes a través dels quals les diferències es converteixen en desigualtats

Créixer Lliures: Criança feminista per una infància sense sexisme és un projecte educatiu que crea espais d’aprenentatge, diàleg i reflexió per reivindicar el dret de les criatures a créixer lliures de violències masclistes i donar eines a famílies, educadores i persones compromeses amb la criança feminsita per detectar i combatre totes les formes de discriminació que afecten a les infàncies. A través de diferents activitats, hem aportat nous imaginaris i recursos educatius per la comunitat educativa, implicant i mobilitzant famílies, professionals i col·lectius.

Al 2022, hem posat de relleu la forma en que les diferències s’utilitzen per legitimar desigualtats socials, desvetllant els mecanismes a través dels quals es construeixen i es legitimen les jerarquies. Perquè entendre com s’organitza el món ens dóna eines per a transformar-lo, i observar que les lògiques de desigualtat són coinstruccions socials ens sóna peu a pensar que podem imaginar i construir altres mons possibles.

‘La gran diferència’: més que un conte, una eina pedagògica

L’edició d’enguany ha tingut com a fil conductor els temes que planteja La gran diferència (2022, Pol·len Edicions), un conte amb mirada feminista hem editat des de l’Etnogràfica per posar-lo a l’abast de famílies i educadores. El títol al·ludeix de forma irònica a l’arbitrarietat implícita en el fet que sobre petites diferències -insignificants, a la pràctica- s’edifiquin grans desigualtats. Explica la història dels lutunis, una societat extraordinàriament diversa i igualitària, fins que una minoria que vol guanyar privilegis trama un pla per trobar una diferència en base a la qual dividirà la societat. La història de la societat lutuniana serveix per il·luminar la forma en què es construeixen i es naturalitzen les desigualtats socials, ens permet assistir a la creació de les divisions en base a la qual es construeixen les jerarquies de gènere, classe social o racialització. “La gran diferència no és un conte infantil, és una eina per a totes les edats per lluitar contra el patriarcat”, explica Irene Cardona, que ha traduït i adaptat aquesta història. 

La gran diferència s’ha presentat a Collserola, Ciutat Vella i Sants, on també hem obert debats amb les assitents sobre com explicar les desigualtats socials a criatures i adolescents, amb espais de creació per criatures.

En el si del projecte també hem seguit oferint conta-contes sobre gènere i diversitat , a través de Pessigolles (Alba Barbé), un conte per parlar de sexualitat amb les criatures des de ben petites; i Sirenas (Jessica Love), una que fa èmfasi en la diversitat d’imaginar i experimentar amb les identitats des de la infància amb la complicitat de la família i l’amor incondicional. Un total de 112 persones han pogut disfrutar d’aquests espais familiars a quatre equipaments de Barcelona.

Xerrades sobre repartiment social de les cures i dret a la diversitat corporal

Aquest any el cicle de xerrades del projecte s’ha centrat en reivindicar la centralitat social de les cures i la urgència de la revisió del seu repartiment, així com el dret a la diversitat corporal de les criatures, per avançar cap a formes d’organització social més justes i igualitàries.

A  “Jo cuido, tu cuides… nosaltres cuidem? Reflexions entorn al repartiment social dels treballs de cures“, l’activista i investigadora feminista Elba Mansilla (La Ciutat Invisible) va aportar elements i dinàmiques que varen permetre a les assistents fer una anàlisi crítica sobre els biaixos sexistes que condicionen el repartiment de les tasques de cures a casa, i va aportar eines i estratègies per donar-lis valor (social i educatiu) i per redistribuir-los de forma més equitativa en el dia a dia, incloent la participació de les criatures. El taller es va dur va terme el 19 de maig a Coòpolis, espai que també va acollir la segona xerrada: Intersexualitats, de què estem parlant? Diversitats corporals, drets de la infància i reivindicacions, on de la mà de les activistes Mer Gómez i Laura Vila Kremer (I de Intersex) vàrem conèixer la realitat intersex (la diversitat de formes en què s’expressa i les formes de ciure-la), i ens varen fer patíceps de les violències que reben les persones amb trets intersexuals, tot cridant l’atenció sobre la necessitat de que es visibilitzi aquesta realitat perquè les famílies puguin tenir més eines per a la defensa dels drets corporals de les criatures que no encaixen en els models binaris i cisheteronormatius. Gomez i Vila varen remarcar la importància de trencar el silenci que sovint es recepta per part del personal mèdic, que les famílies sàpiguen que existeixen col·lectius activistes que els hi poden proporcionar una informació que els permetrà prendre decisions realment informades.

Espais de trobada en família, per construir comunitat

Créixer Lliures també ha generat espais de trobada pensats per construir comunitat entre famílies que volen criar a les seves criatures sense sexisme. Hem dut a terme tres trobades de famílies, que anomenades “Fem comunitat per a criar sense sexisme” han convocat a un total de 19 famílies diverses que amb les seves criatures han gaudit d’aquest espai de coneixença mútua, joc i intercanvi de coneixements i experiències. Aquest any hem compartit moltes coses, però han tingut molta presència temes com la monomarentalitat, la prevenció de les violències masclistes a l’escola, o l’acompanyament de les criatures des del no binarisme.

En la seva 4ª edició hem organitzat les primeres colònies per a famílies “Adultes i criatures gaudint del transfeminisme“, un espai lúdic intergeneracional on un total de 27 famílies diverses i 70 persones ens vàrem congregar a a Mas Franch (La Garrotxa) per fer xarxa, compartir complicitats i gaudir juntes de moments de joc per a grans i petites. També van haver espais de reflexió conjunta sobre educació i criança feminista, on es varen compartir eines i recurso útils, i altres activitats, com tallers de fanzine feminista per adultes i criatures.

Xerrades sobre criança feminista

Per fer difusió del projecte, presentar els principals aprenentatges, reflexions i eines per a una criança lliure de sexisme assolits al llarg de les quatre edicions del projecte, hem dut a terme quatre xerrades “Creixer Lliures: per una criança lliure de sexisme”, que hem ofert a diferents espais comunitaris educatius de la ciutat. En aquests espais hem abordat els temes que preocupaven a les famílies assistents, compartint idees i estratègies de com afrontar les situacions de violències detectades.

Aquest projecte compta amb el suport de la Fundació La Caixa i de l’Ajuntament de Barcelona.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.