
20 set. Créixer Lliures 2023: Educant en el dret a la diversitat corporal
En la seva 5a edició, el projecte Créixer Lliures genera espais de reflexió conjunta per desactivar les violències que es deriven de la normativitat i la pressió estètica sobre els cossos de criatures i adultes
El 2022, fruit d’un projecte de col·laboració amb Pol·len Edicions, vam publicar el llibre il·lustrat titulat “La Gran diferència”. El conte és una eina per a abordar amb infants i joves la creació dels sistemes de desigualtat, principalment el patriarcat i el racisme. Una obra que s’acompanya d’una guia didàctica pensada per donar claus a pares, mares i persones educadores per abordar les desigualtats de la nostra societat amb infants i joves. A partir de la història dels lutunis, on assistim a la creació de jerarquies socials en una societat extraordinàriament diversa i igualitària, el conte promou la reflexió crítica al voltant dels mecanismes que converteixen les diferències en desigualtats, tractant qüestions específiques com la divisió sexual del treball, o la violència sobre els cossos de la normativitat i el binarisme de gènere, entre d’altres.
Enguany volem seguir aprofundint en aquesta temàtica, explicant la forma en què les diferències que són intrínseques als éssers humans s’instrumentalitzen per part dels discursos de dominació, per a generar i sostenir desigualtats socials, però també visibilitzant i celebrant la diversitat humana. Així, amb la perspectiva del dret a la diversitat corporal de totes les persones, introduirem l’abordatge de com la pressió estètica afecta a criatures i joves, per tal d’allunyar-los d’aquestes violències i augmentar la seva salut física i emocional. La visibilització i la celebració de la diversitat humana (diversitat física, sexual, de gènere, de desig, funcional, experiencial, emocional…) serà transversal als diferents espais i activitats que facilitarà el projecte, abordant especialment els temes de la gordofòbia i la diversitat genital, i fent èmfasi en el dret que tenen les criatures de viure i gaudir tinguin el cos que tinguin.
Com expliquem a les criatures la varietat de cossos que existeixen, transmetent tant amor pel propi cos com la capacitat de defensar-nos de les violències que pretenen imposar una corporalitat concreta i funcional al sistema capitalista?
Així, l’objectiu del projecte Créixer Lliures serà generar espais per pensar juntes com desactivar la pressió estètica i deconstruir els mandats normatius sobre els cossos, per reduir el seu impacte, tant en les criatures com en les adultes que les acompanyen, en tant que entenem que aquest procés de deconstrucció i (des)aprenentatge es fa de forma col·lectiva, com un diàleg transformador que alhora tindrà un impacte en tota la societat. Què hem d’aprendre les criatures i les adultes per no reproduir gordofòbia, o binarisme? Quins reptes detectem a l’hora d’exercir una criança que transmeti aquest respecte pel propi cos i pel dels altres? Quines oportunitats de creixement personal se’ns presenta a les adultes que tenim aquest compromís amb el dret a la diversitat corporal? De quines eines col·lectives podem dotar-nos?
Créixer Lliures: Criança feminista per una infància sense sexisme és un projecte educatiu que vol promoure una educació respectuosa amb els drets dels infants, des d’una perspectiva de gènere i interseccional, tot reivindicant la diversitat i i aportant nous imaginaris i recursos per a tota la comunitat educativa, per evitar que les criatures visquin i reprodueixin les lògiques de discriminació (masclistes, racistes, classistes, capacitistes, etc) presents a la societat i amb un impacte específic en la infància. Seguim acompanyant a les famílies des de l’èmfasi en la necessitat de contrarrestar les desigualtats de drets i oportunitats, reivindicant la centralitat del dret a la diversitat corporal de les criatures.
Programa d’activitats:
- Conversatori: Parlem de diversitat genital i d’intersexualitats. Presentació del llibre La gran diferència i projecció del curt Se receta silencio, amb Laura Vila Kremer (actriu i membre de I de Intersex) i Irene Cardona (autora del llibre i membre de l’Etnogràfica).
Us convidem a conèixer i a assistir al diàleg entre aquestes dues obres, que reivindiquen el dret a la diversitat corporal, tot analitzant i desmuntant les lògiques sobre les que s’erigeixen les violències contra aquesta diversitat humana.
El curtmetratge Se receta silencio explica en primera persona la realitat de les persones intersex, la patologització que enfronten i el silenci que sel’s intenta imposar. Cossos que qüestionen el binarisme i que són intervinguts pel sistema mèdic per restaurar l’ordre, des d’una visió heteronormativa de la ciència. En aquesta conversa amb Laura Vila coneixerem la seva lluita i les formes de combatre les violències contra la infància. Tot reivindicant el dret a la diversitat corporal, connectarem la seva obra amb la proposta que fa La gran diferència (Pol·len, 2022) per mostrar com el binarisme de gènere és una construcció de la nostra societat i com ens afecta la patologització de la diferència i la pressió estètica. A través de la història dels lutunis, l’obra explica com es construeixen les desigualtats socials sobre algunes diferències escollides, sent una obra que ens permet treballar amb les criatures la consciència que els cossos són diversos i conèixer la realitat de les persones intersex. Serà el dissabte 23 de setembre a les 12h, a La Raposa. L’entrada és lliure i no cal fer inscripció prèvia.
- Taller: Diversitat genital: com en parlem amb les criatures?* (amb Irene Cardona, l’Etnogràfica)
Què en sabem de la diversitat dels cossos? I de la diversitat dels genitals? Com en parlem amb les criatures? Què necessitem aprendre per garantir a les criatures una relació saludable amb el seu cos i un respecte total cap al dels altres?
Us proposem un taller pensat per a famílies interessades en aprendre més sobre com acompanyar a les criatures de forma respectuosa i informada sobre el dret a la diversitat corporal. En concret, ens centrarem en reflexionar sobre la diversitat genital, una part íntima del nostre cos, des de la perspectiva del dret a la informació, a la diversitat corporal i al bon tracte. L’objectiu de la trobada és ampliar els nostres coneixements sobre la diversitat genital i reflexionar sobre com podem garantir una relació saludable de les criatures amb els seus genitals, defugint de la pressió estètica. El taller està pensat com un espai per a adultes on desaprendre els mites del binarisme que hem après sobre els genitals, reflexionar sobre el tabú que els envolta i quins missatges sobre els cossos volem donar a les criatures, així com conèixer materials amb els que podem acompanyar-les a conèixer el propi cos i la diversitat de cossos que existeixen. Serà el dissabte 21 d’octubre, de 11:30-13:30 a la Lleialtat Santsenca.
* Taller per adultes (famílies i persones educadores) amb servei d’acompanyament de criatures per a infants a partir de 2 anys. Cal fer inscripció prèvia.
- Xerrada: Educar des de la diversitat corporal per combatre la gordofòbia*
Què hem d’aprendre les adultes per combatre la pressió estètica i no reproduir-la en els nostres contextos? Com acompanyem a les criatures per fer valdre el dret a la diversitat corporal?
La criança ens obre l’oportunitat i el repte de deconstruir els mandats de la pressió estètica. En aquesta xerrada pensarem juntes com podem criar i educar posant en valor la diversitat corporal per intentar desactivar la gordofòbia interioritzada i les violències que reben les criatures en la nostra societat. Comptarem amb la presència de Mercè Nebot (mama, transfeminista, gorda i profe de secundària) i Carme Duran (antropòloga, gorda i activista). Serà el dijous 26 d’octubre de 18 a 19:30h al Centre Cívic El Sortidor
*Activitat amb servei d’acompanyament de criatures per a infants a partir de 2 anys. Cal fer inscripció prèvia.
- Trobada de famílies “Fem comunitat per a criar sense sexisme”
La idea de les trobades a l’aire lliure és generar un espai per compartir un temps relaxat en família, gaudir a la natura acompanyades d’altres persones que reflexionen i busquen estratègies per educar a les criatures sense sexisme, propiciant la coneixença entre famílies que ens interessem per la criança feminista. Es tracta d’una trobada informal i distesa per compartir interessos i inquietuds, jocs i un vermut.
Tant si sou famílies amb membres que no conformen les regles hegemòniques de gènere, com si senzillament us mou l’interès per educar sense sexisme a les vostres criatures, us convoquem per compartir experiències, aprendre unes de les altres i fer xarxa; i sobretot per gaudir d’un espai amable en què les adultes i les criatures puguem jugar i socialitzar amb persones que actualment no són del nostre entorn proper.
Dates, lloc i instruccions per arribar: Hem programat una trobada de tardor el dissabte 11 de novembre, a les 11h al Parc de les Dones (FGC de La Floresta). Es tracta d’un parc ampli amb espai de joc i taules de pícnic on no passen cotxes. Podeu venir amb transport públic ja que és al costat de l’estació de Ferrocarrils FGC La Floresta, i també hi ha zones d’aparcament properes. Des de l’estació no cal caminar més de 100 metres i és accessible per a persones amb mobilitat reduïda. L’espai estarà senyalitzat amb el cartell de Créixer Lliures.
Es tracta d’una convocatòria oberta i no cal inscripció, però ens podeu escriure a activitats@letnografica.org si teniu algun dubte o necessitat específica.
Us proposem que porteu dinar o vermut per compartir. Podeu portar també alguna joguina per a les criatures (per a jugar allà i tornar a emportar-vos a casa, o bé que ja no utilitzeu i vulgueu aportar-les al projecte). I ganes de passar-ho bé!
Aquest projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Sorry, the comment form is closed at this time.