
04 maig Créixer Lliures 2022: Desmuntant les diferències
En la seva 4a edició, el projecte Créixer Lliures es centra en desvetllar els mecanismes pels quals la diferència es converteix en desigualtat
Créixer Lliures: Criança feminista per una infància sense sexisme és un projecte educatiu que crea espais d’aprenentatge, diàleg i reflexió per promoure una educació respectuosa amb els drets dels infants, des d’una perspectiva de gènere i interseccional que posa en valor la diversitat. Treballem per evitar que les criatures visquin i reprodueixin les lògiques de discriminació (masclistes, racistes, classistes, capacitistes, etc) presents a la societat i amb un impacte específic en la infància. Aportem nous imaginaris i recursos educatius per tota la comunitat educativa, implicant i mobilitzant famílies, professionals i col·lectius.
Al 2022, el projecte vol posar de relleu la forma en que les diferències s’utilitzen per legitimar desigualtats socials, desvetllant els mecanismes a través dels quals es construeixen i es legitimen les jerarquies. Observar que aquestes no només no són naturals, sinó que són relats creats en moments determinats per respondre als interessos del poder, ens ajuda a adonar-nos que podem imaginar i construir altres mons possibles, transformar aquesta realitat.
“Entendre com s’organitza el món ens dóna eines per a transformar-lo”
‘La gran diferència’: una faula sobre l’origen del patriarcat i la construcció de les desigualtats
El títol de l’edició d’enguany s’inspira en l’argument que planteja La gran diferència (2022, Pol·len Edicions), un conte amb mirada feminista que, pel seu valor pedagògic i transformador, hem editat des de l’Etnogràfica per posar-lo a l’abast de famílies i educadores. Explica la història dels lutunis, una societat extraordinàriament diversa i igualitària, fins que una minoria que vol guanyar privilegis trama un pla per trobar una diferència en base a la qual dividirà la societat. El títol al·ludeix de forma irònica a l’arbitrarietat implícita en el fet que sobre petites diferències -insignificants, a la pràctica- s’edifiquin grans desigualtats.
Amb aquesta premisa, la història de la societat lutuniana serveix per il·luminar la forma en què es construeixen i es naturalitzen les desigualtats socials, afavorint la reflexió sobre les violències contra la diversitat humana que, des de sistemes de poder com l’heteropatriarcat o el racisme, s’exerceixen sobre els cossos i les comunitats. Ens permet assistir a la creació de les divisions en base a la qual es construeixen les jerarquies de gènere, classe social o racialització. La gran diferència es presentarà el proper dissabte, 18 de juny al ApropFest, Festival d’Arts, Benestar i Sostenibilitat, al Casino de La Floresta. Durant la temporada primavera-estiu, hem programat les següents activitats:
Xerrades sobre repartiment social de les cures i dret a la diversitat corporal
Seguim acompanyant a les famílies des de l’èmfasi en la necessitat de contrarrestar les desigualtats de drets i oportunitats, reivindicant la centralitat social de les cures i la urgència de la revisió del seu repartiment, així com el dret a la diversitat corporal de les criatures, per avançar cap a formes d’organització social més justes i igualitàries. Per això, farem dues xerrades:
- “Jo cuido, tu cuides… nosaltres cuidem? Reflexions entorn al repartiment social dels treballs de cures“, on Elba Mansilla (La Ciutat Invisible) reflexionarà, des d’una perspectiva feminista i interseccional, sobre els criteris sexistes, classistes i racistes que regeixen aquesta divisió, i la relació d’això amb la valoració social de les cures a la nostra societat, i pensarem com podem avançar cap a models més justos i equitatius, també, en el moment de la criança. Es durà a terme el dijous 19 de maig a les 17:30 a Coòpolis.
- Intersexualitats, de què estem parlant? Diversitats corporals, drets de la infància i reivindicacions, amb Mer Gómez i Laura Vila Kremer (I de Intersex), que ens informaran sobre la realitat de la intersexualitat i ens compartiran les seves reivindicacions, amb l’objectiu d’adquirir nous imaginaris i disposar d’eines, com a famílies i educadores, per defensar el dret de les criatures a la diversitat corporal. Serà el dimecres 15 de juny, a les 17:30 a Coòpolis.
*Hi haurà servei d’acompanyament de criatures a càrrec d’Arcàdia, escola autogestionada de Can Batlló. Si necessitareu fer-ne ús, escriviu a activitats@letnografica.org
Espais de trobada en família, per construir comunitat
Créixer Lliures combinarà, com cada any, espais més formals d’aprenentatge i reflexió amb d’altres més lúdics, espais de trobada pensats per construir comunitat entre famílies que volen criar a les seves criatures sense sexisme. Generant estratègies col·lectives per combatre les violències que travessen els cossos i jerarquitzen les diversitats, derivades de l’heteropatriarcat, el racisme i el capitalisme i les seves articulacions.
- “Fem comunitat per a criar sense sexisme”, trobades de famílies al bosc pensades per crear un espai de coneixença entre tot tipus de famílies que s’interessen per la criança feminista, per tal de compartir experiències, adquirir eines i fer xarxa. Es tracta de gaudir d’un espai amable on tant les criatures com les adultes puguem jugar i socialitzar. Hem previst dues dates, el dissabte 4 de juny i el dissabte 2 de juliol, a les 11h als FGC de Vallvidrera. És una convocatòria oberta i no cal inscripció, però ens podeu escriure activitats@letnografica.org si voleu més informació.
- “Adultes i criatures gaudint del transfeminisme”, colònies d’estiu en família pensades perquè petites i grans puguem gaudir de la natura i del fer comunitat, conèixer-nos entre nosaltres, compartir idees i donar-nos suport mutu per reforçar-nos i sortir de la sensació de soledat i aïllament que sovint tenim les famílies i persones amb models de criança dissident. Es tracta del primer any que duem a terme aquesta iniciativa, que tindrà lloc del 15 al 17 de juliol a Mas Franch (La Garrotxa). Les inscripcions ja estan obertes!
“Pensem que la criança i l’educació de les criatures és cabdal per a canviar el món, i no ho volem fer soles”
Aquest projecte compta amb el suport de la Fundació La Caixa i de l’Ajuntament de Barcelona.
Sorry, the comment form is closed at this time.