Cinefòrum online: (IN)DIGESTIÓ. Lluites i resistències de dones en el sistema alimentari

La digestió és el procés mitjançant el qual l’estómac transforma els aliments en nutrients. Aquest procés metabòlic serveix com a metàfora per referir-nos al fet d’assimilar mental i corporalment idees, realitats, experiències; i alhora, sofrir amb paciència un mal, una ofensa, una desgràcia. Digerir també designa l’acte d’endreçar, acomodar les coses en el seu ordre. 

Pel contrari, una indigestió és una interrupció. Suposa detenir un procés en marxa, és un trastorn del mecanisme, és un rebuig de quelcom que no s’assimila i per extensió, una negativa a empassar-se l’estat de les coses, una impugnació a aquest ordre que indigesta.

Les protagonistes del cinefòrum “(In)Digestió” són dones que sostenen i, a la vegada, resisteixen en un sistema alimentari dominant construït i reproduït sobre lògiques que normalitzen l’explotació de les dones i de la terra; també sobre una normativització dietètica plena d’imperatius sobre el que hem de menjar, en quina quantitat i com, que reforcen opressions que afecten particularment les dones.

Les protagonistes també són dones que en algun moment de la seva vida han interromput el procés, han buscat aturar aquestes lògiques indigestes que s’activen des del sentit comú, trencant amb el silenci i la invisibilització, i han creat i compartit alternatives individuals i col·lectives empoderadores que ens fan reflexionar sobre tot allò que carrega el que ingerim.

Els documentals que proposem aborden alguns dels mecanismes perversos i interconnectats del sistema alimentari global en les diferents fases de la cadena agroalimentària, des de la producció fins el consum d’aliments, en diferents contextos i regions del món: la invisibilització del treball i el rol de les dones rurals i les seves formes de vida; les lògiques d’explotació laboral, el racisme i el masclisme a la indústria alimentària i al sector de la restauració; la precarització de la vida i l’alimentació en situacions extremes; els discursos gordofòbics que impacten en els nostres cossos, relacions i oportunitats. Però també experiències de denúncia, de lluita i de resiliència, de creació de vincles i comunitats que reivindiquen sistemes alimentaris basats en el respecte per les identitats, vides dignes i la justícia social.

  • Sessions virtuals: dijous 5, 12, 19 i 26 de novembre.
  • Accés lliure amb reserva prèvia al formulari (*)
  • El dia abans de cada sessió s’enviarà, a les persones inscrites, un correu electrònic amb la següent informació:
    • Enllaç d’accés al visionat del(s) documental(s), que estarà obert durant 24 hores.
    • Enllaç d’accés al conversatori, els dijous a les 19h, a través de la plataforma Zoom

(*) El formulari d’inscripció es tancarà cada dimecres al migdia (14h dels dies, 4, 11, 18 i 25 de novembre)  Us podeu inscriure a totes les sessions o bé seleccionar a les que assistireu.

 

Aquesta activitat ha rebut el suport de la Fundació La Caixa i de l’Ajuntament de Barcelona.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.