“Aliments de proximitat per a tothom”, recull d’ingredients pel dret a una alimentació culturalment adequada

Us presentem Aliments de proximitat per a tothom, un recull d’ingredients, coneixements populars, vincles identitaris i informació pràctica per a donar visibilitat i valor a la diversitat de maneres de menjar i d’entendre l’alimentació al nostre territori.

Hi trobareu una selecció de vint aliments essencials en les dietes i el benestar emocional de moltes persones migrades i d’orígens diversos que viuen a Barcelona i rodalies, totes imprescindibles per imaginar un sistema alimentari alternatiu. Són aliments enyorats i desitjats, alguns d’ells cultivats en hortes familiars del nostre voltant per alleugerir la nostàlgia i combatre el desarrelament, alguns també en horts de la petita pagesia local i d’altres arribats a través d’un mercat global. Aliments valorats i consumits arreu del món, també a Catalunya.

A cada fitxa descobrireu les diferents procedències i denominacions que reben, els llargs recorreguts històrics que han fet pel món, quina és la seva temporada de consum, consells per a cuinar-los i menjar-los, propietats nutricionals, organolèptiques i simbòliques i, en alguns casos, on trobar les llavors a prop per si voleu cultivar-los! Us animem a buscar-los de proximitat i en la seva temporada al vostre comerç de confiança, a preguntar pel pagès que els produeix i a compartir la informació!

Amb aquest material volem posar sobre la taula el dret a menjar amb gaudi i significació, mantenint o teixint un vincle identitari amb els aliments, garantint la reproducció i transmissió dels coneixements i pràctiques socials de les cultures alimentàries migrants al nostre territori. Volem que contribueixi a fomentar i cuidar un model agroalimentari amb pràctiques i polítiques saludables, sostenibles i justes, però també inclusives, diverses i populars.

Aquest material l’hem creat en el marc del projecte Alimentació de proximitat per a tothom (APPAT), amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el disseny de Dies d’agost. Està dirigit a totes aquelles persones, entitats i col·lectius que vulguin contribuir a que la diversitat de cultures alimentàries i persones del nostre territori es posi en valor i estigui representada en el paisatge agrari i comercial de proximitat, des dels horts fins als fogons.

Podeu descarregar el quadern Aliments de proximitat per a tothom, que inclou les fitxes dels aliments i un text que vol donar algunes idees per convidar a la reflexió sobre la dimensió sociocultural del dret a l’alimentació;  i el pòster, a mode de resum del quadern. Els podeu emprar com a material pedagògic per treballar amb infants i joves a les aules o en espais de lleure; en centres de divulgació de la cultura agrària, alimentària i culinària amb diferents públics; o per treballar la interculturalitat i l’antiracisme.

Des d’una perspectiva crítica i interseccional, APPAT ha cercat evidenciar la forma en què les desigualtats socials es tradueixen en manca d’oportunitats també en l’alimentació, i reivindicar el dret de totes a una alimentació culturalment adequada i sostenible.

Esperem que us agradi i us sigui útil per pensar sobre la importància de la identitat i el vincle social quan cultivem, cuinem, mengem i compartim els aliments.

 

Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona:

     

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.