L’Etnogràfica, Antropologia per a la Transformació Social, és una associació sense ànim de lucre que neix el 2016 al barri del Poble-sec, Barcelona, formada per antropòlogues amb especialitats i trajectòries diverses. El nostre objectiu és traslladar a la societat la complexitat de la mirada antropològica i l’anàlisi crítica pròpies de la disciplina, amb la finalitat d’afavorir processos de transformació social.

 

Treballem, des d’una perspectiva feminista i interseccional,  per visibilitzar els mecanismes i lògiques que generen exclusió, tals com l’androcentrisme o l’etnocentrisme, amb la voluntat de generar coneixements i pràctiques que promoguin els valors d’una societat diversa, inclusiva, igualitària i justa.

 

Fem formacions, recerques pròpies o a petició de tercers i desenvolupem projectes i assessorem a organitzacions i persones interessades en incorporar una mirada i sensibilitat antropològiques, tot promovent una comprensió dels processos socials que trenqui amb els estereotips i generi dinàmiques d’apropament crític a la realitat social.

 

EQUIP

 

Marta Ruiz Pascua

Historiadora i antropòloga especialitzada en història i cultura de l’alimentació. Investiga sobre el paper de l’alimentació en els processos de construcció de la identitat i de la memòria col·lectiva en contextos, poblacions i temps històrics diferents. Ha realitzat recerques en patrimoni alimentari per a diferents institucions i treballa en l’àmbit de la gestió cultural per a la divulgació d’una cultura de l’alimentació i del seu potencial transformador.

 

Irene Cardona Curcó

Treballadora social i antropòloga especialitzada en gènere. Les seves investigacions giren a l’entorn de situacions d’exclusió i invisibilització de les dones i les seves formes de resistència i d’organització col·lectiva. Treballa com a dinamitzadora comunitària en l’àmbit de la participació i fent formacions i tallers de sensibilització i prevenció front les violències de gènere i d’altres violències interseccionals (diversitats funcionals, racialització…).

 

Rosa Frasquet Aira

Periodista i antropòloga feminista. Investiga sobre transformacions de la maternitat i el parentiu a la societat contemporània. Forma part del del Grup de Recerca en Gènere, Identitat i Diversitat de la Universitat de Barcelona. Ha participat en diverses recerques en l’àmbit de l’antropologia de la reproducció i la família, i ha treballat a diverses entitats socials com a comunicadora i com a tècnica de projectes i formacions sobre interculturalitat i acció social.